Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni događaj

Elizabeta II. doputovala u prvi posjet Irskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska kraljica Elizabeta II. doputovala je, uz iznimno stroge sigurnosne mjere, u povijesni posjet Irskoj, što je prvi posjet nekog britanskog monarha toj zemlji od njezina osamostaljenja 1922.godine.

Zrakoplov britanske kraljice, koja je stigla u četverodnevni državnički posjet, sletio je u zračnu luku Baldonnel, nedaleko od Dublina, a dočekao ju je zamjenik premijera i šef diplomacije Eamon Gilmore. Odjevena u zeleni kaput i šešir, u bojama Irske, 85-godišnja kraljica stigla je u pratnji svog supruga, 89-godišnjeg princa Filipa. Par se nakon dočeka uputio u predsjedničku palaču gdje će ih dočekati irska predsjednica Mary McAleese.

Pročitajte i ovo Margareta II. nakon 52 godine Margareta II. šokirala najavom: "Odstupit ću s dužnosti danske kraljice" Slika nije dostupna Najavili ubojstva policajaca Prava IRA prijeti ubojstvima, a kraljici poručuju: Nisi dobrodošla u Irsku!

>> Nekoliko sati prije dolaska Elizabete II. nađena bomba

Kraljicu Elizabetu II. će tijekom posjeta čuvati osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika, a u posljednjih je nekoliko dana već je uhićeno više desetaka osoba za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu. Opasnost je toliko velika da je službeni Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II. da budu naoružani.

Elizabeta će tijekom posjeta Irskoj, među ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u 'Vrtu uspomena' podignutom u znak sjećanja na žrtve rata za irsku neovisnost. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene