Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drnovšeku proreknuta smrt 2007.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnik Tine Velikonja koji je javno objavio detalje o bolesti dvaju istaknutih slovenskih političara, među ostalim uvjetno "prognozirajući" smrt predsjednika države Janeza Drnovšeka sljedeće godine, službeno je pozvan da otkrije izvore svojih informacija.

Kako je, upućujući poziv umirovljenom kirurgu i članu Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, objasnila državna povjerenica za pristup javnim informacijama Nataša Pirc Musar, u spomenutom bi se slučaju moglo raditi o povredi zakona o zaštiti javnih informacija, a protiv odgovornih moguć je prekršajni, a eventualno i kazneni postupak. 

Pročitajte i ovo Problemi u zdravstvu - 5 Kriza u zdravstvu Ministar spominje mjere i modele, ali pacijenti su zabrinuti: "Moje liječnice tri godine neće biti, pročitao sam na vratima ambulante" Joe Biden rutinska kontrola "Možda misle da izgledam premlado": Biden išao na sistematski

Velikonja je u časopisu "Zaveza" za Drnovšeka i Peterlea ustvrdio da daju slab primjer pacijentima koji boluju od kanceroznih bolesti jer u javnosti iznose kako se protiv raka bore metodama alternativne medicine.

Ukoliko ne prestanu s pogrešnim tretmanom svoje bolesti to bi ih moglostajati života, ocjenjuje Velikonja. On je uz to iznio i šokantnu ocjenu da će Drnovšek zbog iscrpljivanja organizma dijetama bez mesa umrijeti iduće godine, dok je Peterleu preporučio operaciju jer u suprotnom, kako navodi, neće doživjeti 2010. godinu.

Povjerenica za pristup javnim informacijama tvrdi da je do detaljnih podataka iz zdravstvenog kartona Drnovšeka i Peterlea osumnjičeni liječnik mogao doći zbog slabe kontrole tih podataka u slovenskim bolnicama i da želi provesti istragu u javnom zdravstvu o tome gdje je došlo do curenja informacija.

Sadašnje stanje zdravstvene dokumentacije pacijenata u Sloveniji je takvo da se ne može utvrditi tko je imao neovlašteni uvid u Drnovšekov i Peterleov zdravstveni dosje na temelju kojega bi oštećeni mogli pokrenuti postupak protiv zdravstvene ustanove ili odgovorne osobe iz liječničkih krugova koja je Velikonji dala osjetljive informacije o liječenju Drnovšeka i Peterlea.

Na pitanje kako je, ako ne iz zdravstvenog kartona, mogao doći do podatka o točnoj težini izvađenog bubrega (1160 grama, a prosječna težina bubrega odrasle osobe je samo 180 grama), te da se ne radi o opće poznatom podatku o kojemu se govorilo na ulici, Velikonja je za "Delo" od četvrtka rekao da je nakon operacije u Kliničkom centru u Ljubljani izvađeni bubreg vidjelo "barem pedeset ljudi". 

Velikonja tvrdi da je objavio poznate podatke, kako bi zaštitio pacijente od slabog uzora političara koji se daju u ruke alternativnoj medicni. Tvrdi također kako su podaci o Drnovšekovoj bolesti poznati široj javnosti još otkako mu je prije šest godina hitnim operativnim zahvatom izvađen rakom zahvaćeni bubreg. No nakon određenog vremena svi podaci o Drnovšekovoj bolesti netragom su nestali, tvrdi Velikonja koji kaže da zbog objavljenog ne osjeća krivnju. Uz to napominje kako nije kršio profesionalnu etiku jer nije sudjelovao ni u Drnovšekovu niti u Peterleovu liječenju.

U međuvremenu je više političkih stranaka osudilo Velikonjin
postupak objavljivanja osjetljivih podataka. Protiv toga se očitovala i Liječnička komora, ali je sugerirala da umirovljenom kirurgu koji se još bavi privatnom praksom ne prijeti oduzimanje licence.

Pučki pravobranitelj Matjaž Hanžek izjavio je u vezi sa spomenutim slučajem da se radi o grubom napadu na privatnost dvojice javnih osoba.

Hanžek je pozvao Liječničku komoru da se odredi prema spomenutom slučaju, a državnom odvjetništvu predložio da stvar ispita i da počne s progonom onoga koji je omogućio objavljivanje zaštićenih podataka, te ustanovi postoje li u spomenutom slučaju elementi kaznenog djela zloporabe osobnih podataka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene