Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnje sudom

Dodik ponovo napao biskupa Komaricu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milorad Dodik je zatražio da se biskup Franjo Komarica javno ispriča zbog svoje izjave.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je u četvrtak da se banjolučki biskup Franjo Komarica javno ispriča zbog izjave u kojoj je podsjetio na progone i stradanja Hrvata Banja Luke u proteklom ratu usporedivši ih s likvidacijama nedužnih na Bleiburgu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna industrija cvjeta Susjedna država počinje s proizvodnjom dronova-samoubojica: "Na sve utjecaje imamo odgovore, a i izvozit ćemo ih, to je skupo na tržištu" Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane"

"Pozivam biskupa da se javno ogradi i ispriča zbog te izjave", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banja Luci nastavljajući tako s napadima i pritiscima na biskupa Komaricu započetim otvorenim pismom koje mu je uputio dan ranije.Dodik je u četvrtak zaprijetio kako će u protivnom prekinuti svaku suradnju s banjolučkim biskupom, a neizravno mu je zaprijetio i sudskim progonom.

"Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije", kazao je Dodik dodajući kako stoga misli da bi biskupova javna isprika bila "najprimjerenija".

Nakon Dodikovog otvorenog pisma biskupu niz optužbi i objeda na Komaricin račun odmah su uputili Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbena Partija demokratskog progresa (PDP) koji su bajolučlkog biskupa gotovo izjednačili s ustašama i zločinima koje su počinili tijekom Drugog svjetskog rata.

Mediji u RS-u a posebice oni bliski Dodiku tijekom dana su nastavili kampanju protiv banjolučkog biskupa objavljujući različita priopćenja političkih stranaka i nevladinih udruga te uglavnom nepoznatih povjesničara koji u svojim izjavama i komentarima govore o zbivanjima iz Drugog svjetskog rata a potpuno prešućuju činjenice o entičkom čišćenju i progonima nesrba s teritorija današnje RS u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Medijskom se linču biskupa Komarice u četvrtak pridružio gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke uz konstataciju kako to čine "zbog skandaloznog stavljanju znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine".

Iz udruge pod nazivom "Savez logoraša RS" koja je također bliska Dodikovoj vlasti od biskupa Komarice su zatražili da - podnese ostavku.

"Komarici preporučujemo da što hitnije odstupi s pozicije banjaličkog biskupa jer ovakvim ponašanjem sigurno ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u BiH", navodi se u priopćenju te udruge.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene