Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Sjedinjenih Država vjeruje kako se zdravlje Fidela Castra ubrzano 'troši', te kako kubanski diktator neće poživjeti do 2007. godine.Taj je dojam u SAD-u pojačan otkako je prošlog tjedna kubanski ministar vanjskih poslova izjavio kako ne vjeruje da će Fidelu Castru zdravlje dozvoliti povratak na vlast prije prosinca. 

Vezani članci Crno Brdo u Biljanima Donjim (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Crno brdo otpada ugrožava ljude, zašto Vlada ignorira sud EU-a? ''Hrvatskoj prijete sankcije'' Slika nije dostupna Raul Castro sazvao parlamentarne izbore za 20. siječnja

'To je pitanje o kojem ne želim previše raspravljati', izjavio je Felipe Perez Roque u razgovoru za AP. 

Vlada Sjedinjenih Država tvrdi kako je o pitanju Fidelove dijagnoze još uvijek preostalo nekoliko tajni, kao i o njegovoj terapiji, te o tome kako na nju reagira. No uvjereni su kako 80-godišnji kubanski državnik boluje od karcinoma trbušne šupljine, gušterače ili debelog crijeva. 

Svoj stav objašnjavaju i činjenicom kako je Castro na fotografijama puštenim u javnost krajem proteklog mjeseca sve mršaviji i slabiji. Stoga smatraju kako je malo vjerojatno da će doživjeti slijedeću godinu. 


Ukoliko prima kemoterapiju, nagađaju dalje iz Vlade SAD-a, Castro može poživjeti oko 18 mjeseci. U suprotnom može poživjeti najviše tri do osam mjeseci. 

Američke vlasti o Castrovom stanju ne žele govoriti službeno, kao ni o tome otkud im informacije. No neslužbeno je 'procurilo' u javnost kako tamošnje tajne službe imaju angažirane brojne stručnjake, poput psihologa, koji proučavaju fotografije, snimke, izjave za javnost i bilo kakvu informaciju koja izlazi s Kube. 

Očekuje se kako će proslava Castrova 80-og rođendana, planirana za slijedeći mjesec, privući veliku pozornost javnosti. Proslava je trebala biti održana u kolovozu, ali je odgođena zbog predsjednikova zdravstvenog stanja. Ovoga puta bi prema najavama iz Havane Castro na njoj trebao biti prisutan. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju