Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u posljednjem je službenom posjetu Beogradu. Mandat joj završava 31. prosinca.


Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte doputovala je u Beograd, gdje će se tijekom dana sastati s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

Vezani članci Slika nije dostupna Hartmann kritizirala Del Ponte zbog navoda o trgovini ljudskim organima Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju

Odmah po dolasku, u beogradskoj zračnoj luci 'Nikola Tesla' glavna haška tužiteljica sastala se s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, s kojim treba razgovarati o suradnji Srbije s tim sudom i pronalaženjem i uhićenjem preostalih haških bjegunaca.

Tijekom dana, kako je najavljeno, Carla del Ponte će se sastati i s predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i tužiteljem za ratne zločine Srbije Vladimirom Vukčevićem.

Snimateljima nije dozvoljeno snimanje susreta, a javnost će o razgovorima Del Ponte s državnim dužnosnicima biti obaviještena priopćenjima.

Uoči posjeta Beogradu Del Ponte je izjavila da očekuje da će Ratko Mladić biti uhićen u prosincu ili siječnju iduće godine, te da je u to sigurna 80 posto, s obzirom na to da se 'Srbija nalazi na kraju pregovora da postane kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji' i da je 'politički pritisak da Mladić bude izručen vrlo velik'.

Osim Mladića, haško tužiteljstvo od Srbije traži izručenje još
dvojice odbjeglih haških optuženika Gorana Hadžića i Stojana
Župljanina, čija ga je obitelj putem medija pozvala na predaju prije nekoliko dana.