Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša haška glavna tužiteljica Carla del Ponte nema nikakvih dokaza da su kosovski čelnici trgovali ljudskim organima srpskih zatvorenika, izjavila je u bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Florence Hartmann.


U knjizi što ju je Del Ponte ovaj mjesec objavila u Italiji stoji kako su čelnici kosovskih Albanaca, među kojima i aktualni premijer Hashim Thaqi, bili umiješani u trgovinu organima u ljeto 1999. godine, a žrtve su bili srpski zatvorenici, njih oko tri stotine.

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovina će tužiti Carlu del Ponte zbog laži napisanih u njezinoj knjizi? Slika nije dostupna Beograd pokušava odgoditi objavljivanje knjige Carle del Ponte

Del Ponte u svojoj knjizi iznosi podatak kako je istraga o takvim optužbama otvorena 2003. godine, no s obzirom na nedostatak dokaza ostala je na mrtvoj točki.

U kolumni objavljenoj u srijedu u švicarskom listu "Le Temps", Hartmann je iznošenje takvih informacija ocijenila "neodgovornim i prezira vrijednim". Nagađanja oko trgovine ljudskim organima često se spominju u kontekstu sličnih sukoba, no rijetko se uspiju dokazati, izjavila je Hartmann.

Nakon objavljivanja spomenutih podataka u knjizi bivše haške tužiteljice, Srbi su najavili kako će od međunarodnih pravosudnih tijela zatražiti istragu o navodnoj trgovini organima.