Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: Status Kosova riješiti odmah!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush danas je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim premijerom Romanom Prodijem odbacio kompromisno rješenje o odgodi rješavanja statusa Kosova.

"Ne trebaju nam nikakvi rokovi u pogledu Kosova, treba nam rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je Bush, zagovornik primjene Ahtisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Kako je ranije izjavila glasnogovornica Bijele kuće, Bush je isto stajalište ponovio i na sastanku s predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom.

Bush i Prodi su odnose SAD-a i Italije ocijenili odličnima,
prijateljskima i bez otvorenih pitanja. 

Dvojica su lidera razgovarala o stanju u Iraku, Afganistanu, Libanonu i na Bliskom istoku. 

Bush je pritom naglasio da Sirija mora prestati ometati funkcioniranje libanonske vlade, a Italiji je zahvalio što je preuzela predvodništvo u libanonskim mirovnim snagama.

Prodi je rekao da je vrlo moguća značajnija američko-talijanska suradnja u rješavanju iranske nuklearne krize i u borbi protiv klimatskog zatopljenja.

Govoreći o susretu s Benediktom XVI., Bush je kazao kako je to bilo "vrlo dirljivo iskustvo" te kako se pred Papom osjećao "ponizno".

Inače, Bush je Papu nekoliko puta tijekom razgovora nazvao
"gospodinom" umjesto formalnoga "vaša svetosti". 

Talijanski novinari, navikli na vatikanske formalnosti, ovakvo su ponašanje nazvali gafom.

Bush će iz Italije otputovati u povijesni posjet Albaniji, gdje će se u nedjelju sastati i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene