Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush danas je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim premijerom Romanom Prodijem odbacio kompromisno rješenje o odgodi rješavanja statusa Kosova.


"Ne trebaju nam nikakvi rokovi u pogledu Kosova, treba nam rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je Bush, zagovornik primjene Ahtisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti Kosova.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Nove tenzije na relaciji Zagreb - Beograd: "Njih smeta sve, oni i dalje drže svoju javnost u nekoj polutenziji. Albanska većina na Kosovu priznata je od skoro cijelog EU-a" Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle"

Kako je ranije izjavila glasnogovornica Bijele kuće, Bush je isto stajalište ponovio i na sastanku s predsjednikom Italije Giorgiom Napolitanom.

Bush i Prodi su odnose SAD-a i Italije ocijenili odličnima,
prijateljskima i bez otvorenih pitanja. 

Dvojica su lidera razgovarala o stanju u Iraku, Afganistanu, Libanonu i na Bliskom istoku. 

Bush je pritom naglasio da Sirija mora prestati ometati funkcioniranje libanonske vlade, a Italiji je zahvalio što je preuzela predvodništvo u libanonskim mirovnim snagama.

Prodi je rekao da je vrlo moguća značajnija američko-talijanska suradnja u rješavanju iranske nuklearne krize i u borbi protiv klimatskog zatopljenja.

Govoreći o susretu s Benediktom XVI., Bush je kazao kako je to bilo "vrlo dirljivo iskustvo" te kako se pred Papom osjećao "ponizno".

Inače, Bush je Papu nekoliko puta tijekom razgovora nazvao
"gospodinom" umjesto formalnoga "vaša svetosti". 

Talijanski novinari, navikli na vatikanske formalnosti, ovakvo su ponašanje nazvali gafom.

Bush će iz Italije otputovati u povijesni posjet Albaniji, gdje će se u nedjelju sastati i s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.