Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bruxelles: sastanak odbora EU-Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici Europskog parlamenta koji su članovi Zajedničkog parlamentarnog odbora (ZPO) EU-Hrvatska sastali su se u Bruxellesu u sklopu priprema za sljedeći sastanak ZPO-a krajem ovoga mjeseca u Opatiji.

Hrvatski veleposlanik pri EU-u Branko Baričević te glavni pregovarač Europske komisije za Hrvatsku David Daly upoznali su zastupnike sa reformama koje se provode u Hrvatskoj i izazovima na koje Hrvatska nailazi na svom putu prema EU-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europski parlament 65 amandmana na Swobodin prijedlog rezolucije o Hrvatskoj Slika nije dostupna Hrvatska će imati 12 zastupnika u EP

David Daly je u svom istupu naglasio da je Hrvatska u dosadašnjem tijeku pregovora ostvarila dobar napredak, ali da je ostalo još puno posla, naročito u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, reformi javne uprave i ekonomskom restrukturiranju.

Daly je također istaknuo da je potrebno dovršiti program stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava te poboljšati provedbu Ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina.

Što se tiče gospodarskog dijela, Daly je upozorio na problem brodogradnje, odnosno "nelegalnih državnih potpora" koje nisu u skladu s pravilima EU-a.

Komisija vidi problem i u "diskriminacijskim trošarinama na duhan" kojima država štiti domaću duhansku industriju. Dodao je da su o tome i drugim carinskim pitanjima predstavnici Komisije imali vrlo dobar sastanak prošli tjedan u Zagrebu.

Zajednički parlamentarni odbor EU-Hrvatska, osnovan odmah nakon što je Hrvatska otvorila pristupne pregovore, sastoji se od 15 članova Hrvatskog sabora i isto toliko zastupnika Europskog parlamenta. Odbor se sastaje dva puta godišnje, naizmjenično u Hrvatskoj i u Bruxellesu.

Sljedeći sastanak održat će se 29. i 30. travnja u Opatiji, a najesen, 7. i 8. listopada u Bruxellesu.

Prema nacrtu dnevnog reda na sljedećem sastanku u Opatiji razgovarat će se o trenutačnom stanju pristupnih pregovora i o sveukupnim pripremama Hrvatske za pristup EU-u. Razgovarat će se i o provedbi reformi u javnoj upravi posebice na regionalnoj i lokalnoj razini te o upravljanju financijskom pomoći iz europskih fondova, zatim o alternativnom načinu rješavanja sporova, restrukturiranju brodogradnje, zaštiti okoliša i regionalnoj suradnji.

Predviđen je i posjet sudionika sastanka riječkom brodogradilištu "3. maj". Sastanku ce prisustvovati predstavnici hrvatske Vlade, Europske komisije te slovenskog predsjedništva EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene