Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duhovi rata

Novinar htio uhititi Blaira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski novinar David Cronin je tijekom posjeta Tonyja Blaira Europskom parlamentu povodom rasprave o izraelsko-palestinskom sukobu pokušao izvršiti građansko uhićenje bivšeg britanskog premijera.

Cronin je, kaže, želio uhititi Blaira zbog zločina počinjenih u Iraku, Afganistanu, Palestini, Libanonu i Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bruxelles: sastanak odbora EU-Hrvatska Slika nije dostupna Zagrebački pride 'pozvan' u Europski parlament

Ovaj irski novinar je gotovo na sedmu godišnjicu napada na Irak u ponedjeljak poslijepodne prišao Blairu, koji je sa zastupnicima u Europskom parlamentu trebao razgovarati o njegovom radu na funkciji posebnog predstavnika četvorke za Bliski Istok.

Stavljajući ruku na rame bivšeg premijera Cronin je rekao: 'Gospodine Blair, ovo je građansko uhićenje'. Međutim, Cronina je vrlo brzo odgurnuo tjelohranitelj.

'Krivi ste za ratne zločine', rekao je Cronin, koji je namjeravao Blaira otpratiti do obližnje policijske stanice kako bi bio optužen za ratnu agresiju ili vojni sukob bez opravdanosti samoobrane, čime se krši međunarodni zakon, posebno principi iz Nürnberga, kao i dio Rimskog statuta.

I Belgija i Velika Britanija su ratificirale Rimski statut, makar sve potpisnice još trebaju usvojiti definiciju zločina agresije. Sve strane trebaju održati konferenciju o reviziji teksta u prvoj polovici 2010. godine i na kojoj se očekuje da će biti usuglašena definicija.

Novinar nije uhićen niti ispraćen iz zgrade, ali je sam napustio prostoriju. Kada je nakon 30 minuta Cronin ponovo pokušao ući nije mu dopušteno i osiguranje mu je zatražilo novinarsku iskaznicu.

Cronin je rekao da je bio inspiriran pokušajima britanskog aktivista pokreta za ljudska prava Petera Tatchella da uhiti predsjednika Zimbabwea Roberta Mugabea u Londonu 1999. i u Bruxellesu 2001. godine.

Ovo je drugi sličan pokušaj građanskog uhićenja Blaira. Aktivistkinja proturatnog pokreta Grace McCann bila je prva koja je pokušala privesti bivšeg britanskog premijera nakon njegovog svjedočenja pred istražnom komisijom o ulozi Velike Britanije u napadu na Irak 2003. godine.

Inače, 'sezonu lova' na Tonyja Blaira otpočeo je u siječnju kolumnist Guardiana George Monbiot, koji u okviru svoje kampanje čak skuplja dobrovoljne priloge na internetu, kako bi se osobi koja uhiti Blaira mogla isplatiti u 'primjerena nagrada' za trud.

Svaka osoba koja pokuša uhititi bivšeg britanskog premijera ima pravo na četvrtinu do tog trenutka skupljenog iznosa. Cronin kaže da u slučaju da se 'kvalificirao' za osvajanje novčane nagrade, kompletni iznos prepušta palestinskoj humanitarnoj organizaciji, koja se bavi zaštitom ljudskih prava na području Gaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene