Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blair odlazi 27. lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon deset godina vlasti Tony Blair je objavio da će se 27. lipnja povući s dužnosti britanskog premijera. Blair je objavio svoj odlazaka u Trimdonu, iz kojeg je 11. lipnja 1994. pokrenuo svoju kampanju kako bi postao šef Laburista u izbornom okrugu Sedgefield.

"Laburistička stranka će imenovati novog vođu. 27. lipnja ću predati ostavku na dužnost premijera", rekao je Blair.

Pročitajte i ovo Samija Ropar iz Hrvatske liječničke komore Za Dnevnik Nove TV Doktori masovno napuštaju Hrvatsku, liječnica iznijela frapantan podatak: "To je kao da odu svi iz bolnice Bjelovar" Slika nije dostupna Premijer kaže da ga nije odgovarao Pozadina odlaska Zdravka Marića: O tome razmišlja već dvije godine, prelomio je zbog slučaja iz 2019.?

Blairov vjerojatni nasljednik, ministar financija Gordon Brown, toplim mu je riječima zahvalio na 10-godišnjem vođenju Britanije.

Blair, koji će na dužnosti ostati još sedam tjedana dok se ne izabere novi vođa, kazao je ministrima kako ne želi da mu drže govore zahvale jer se "to može ostaviti za neki drugi dan", no kako se kratak sastanak primicao kraju, Brown je inzistirao.

U zahvali je Brown istaknuo "jedinstvena postignuća ostvarena u 10 godina i jedinstveno vodstvo (Blaira) u stranci, Britaniji i svijetu".

Blair će, kako javlja BBC, i dalje biti zastupnik u svome okrugu Sedgefield sve do idućih općih izbora, osim ako mu ne bude ponuđen velik međunarodni posao.

No u kabinetu su već počele spekulacije oko Blairova nasljednika. Iako je najizgledniji kandidat Brown, njemu se mogu suprotstaviti dvojica iz lijevog krila stranke, John McDonnell i Michael Meacher.

>> Blairov sjaj pomutio rat u Iraku

>> Desetljeće Tonyja Blaira duboko obilježilo Britance

Međutim, mediji ocjenjuju kako nije izgledno da oni uspiju prikupiti potpise 45 laburističkih zastupnika da bi ušli u natjecanje. Postupak glasovanja slijedi nakon završetka kampanje. U glasovanju može sudjelovati svaki član laburista i njihovi saveznici, primjerice sindikati.

Glasovanje traje oko dva tjedna, a pobjednik mora prikupiti 50 posto glasova.

Smatra se da postoji oko šest kandidata za zamjenika predsjednika stranke, Johna Prescotta, koji bi se trebao povući zajedno s Blairom.

Konzervativni vođa David Cameron objavio je da Britaniji slijedi sedam tjedana "paralize", sve dok Laburisti ne izaberu novog vođu.

Liberalni demokrati su pak pripremili parlamentarni zahtjev kraljici da raspusti parlament i raspiše opće izbore.

No prema proceduri u Velikoj Britaniji, premijer nije obvezan
raspisati prijevremene izbore u slučaju povlačenja tijekom mandata.

Blairov bliski suradnik i povjerenik Europske komisije za trgovinu Peter Mandelson odbacuje insinuacije o sedam tjedana paralize. 

"On odlazi po vlastitom izboru. Čini to u trenutku za koji
procjenjuje da je dobar trenutak za zemlju i dobar za vladu".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene