Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krvave bitke za grad

FOTO U paklu opkoljenog Bahmuta: Nema struje, vode ni plina. Civili iz grada bježe pješke, Rusi stežu obruč

Aktualno Galerija Bitka za Bahmut - 4 Bitka za Bahmut - 4 Foto: Afp Bitka za Bahmut - 2 Bitka za Bahmut - 2 Foto: Afp Bitka za Bahmut - 3 Bitka za Bahmut - 3 Foto: Afp Bitka za Bahmut - 1 Bitka za Bahmut - 1 Foto: Afp +7 Bitka za Bahmut - 5 Galerija 1/12 >>
Ruske snage sve su bliže zauzimanju grada Bahmuta. Ukrajinci tvrde da centar grada još uvijek drže pod kontrolom, ali je neimenovani dužnosnik rekao da je prekasno da civili bježe vozilima i da iz grada moraju otići pješke.

Denis Jaroslavski, zapovjednik jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je za Espreso TV da je dijelovima nekih jedinica naređeno da se rotiraju na sigurnije položaje, opisujući situaciju kao "klaonicu s obje strane".

Međutim, glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevati porekao je tvrdnje o masovnom povlačenju Ukrajinaca iz grada.

"Bitke u Bahmutu vode se na rubovima, a centar grada kontroliraju ukrajinske obrambene snage: vojska, granična garda i nacionalna garda", rekao je.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Kakva pljuska VIDEO Lavrova brutalno ismijali tijekom konferencije: Pogledajte što je rekao

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Konferencija u Lavovu Von der Leyen najavila novi sporazum: "Rusija i Putin moraju odgovarati. Čak ni djeca nisu pošteđena"

Predstavnik ukrajinske vojske koji je želio ostati anoniman je za Associated Press (AP) rekao da je sada prekasno da civili vozilima pobjegnu iz grada i da su morali bježati pješice. U gradu je nekoliko tisuća civila.

Stanovnik Bahmuta Henadi Mazepa i njegova supruga Natalia Iškova odlučili su ostati u gradu. Iškova je za AP rekla da ljudima u gradu nestaje hrane i osnovnih potrepština.

"Humanitarna pomoć stiže nam samo jednom mjesečno. Nema struje, nema vode, nema plina. Molim se Bogu da će oni koji su ostali preživjeti", rekla je.

Šef ruske privatne vojske Wagner Jevgenij Prigožin ranije je rekao da je grad gotovo potpuno okružen i da je samo jedna cesta još uvijek otvorena za ukrajinske trupe, prenosi The Guardian.

Šojgu u posjeti ruskim vojnicima u Ukrajini

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu stigao je u rijedak posjet ruskim snagama raspoređenima u Ukrajini, objavilo je ministarstvo u subotu.

Ruski vojni zapovjednici rijetko su posjećivali bojišnice otkad su deseci tisuća ruskih vojnika napali susjednu zemlju prije godinu dana u onome što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Ministar obrane Ruske Federacije general Sergej Šojgu u inspekciji je zapovjednog mjesta jedne od formacija istočnog vojnog okruga u smjeru južnog Donjecka", priopćilo je njegovo ministarstvo putem aplikacije Telegram.

Pročitajte i ovo Bahmut iz zraka 27. veljače 2023. godine Borba za Bahmut VIDEO Bjesni jedna od najkrvavijih bitaka od početka rata: "Grad je okružen. Ukrajinci imaju jedan izlaz"

Pročitajte i ovo Antiratni crtež ruske djevojčice Maše otac u kućnom pritvoru Rusku djevojčicu učiteljica prijavila zbog crteža o Ukrajini: Oduzeta je ocu, a stvari su se sad dodatno zakomplicirale

U videosnimci što ju je objavilo ministarstvo vidi se kako Šojgu predaje medalje ruskom vojnom osoblju i obilazi razrušeni grad zajedno sa zapovjednikom okruga general-pukovnikom Rustamom Muradovom.

Šojgu, koji je ministar obrane od 2012., zbog svojeg djelovanja u sukobu bio je metom kritika zagovornika rata.

Prigožin, čija milicija ima značajnu ulogu u ruskim ratnim naporima u Ukrajini, prošli mjesec optužio je Šojgua i druge za "izdaju" jer su uskratili zalihe streljiva njegovoj miliciji.

Zauzimanje Bahmuta bio bi jedan od rijetkih uspjeha ruske invazije posljednjih mjeseci.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene