Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otac u kućnom pritvoru

Rusku djevojčicu učiteljica prijavila zbog crteža o Ukrajini: Oduzeta je ocu, a stvari su se sad dodatno zakomplicirale

Antiratni crtež ruske djevojčice Maše
Antiratni crtež ruske djevojčice Maše Foto: Platforma X
Maloljetna ruskinja Maša svome je ocu oduzeta nakon što je crtežima iskazala potporu Ukrajini, ali mu je već trebala biti vraćena. Međutim, to se zasad nije dogodilo i ona se još uvijek nalazi u sirotištu, a on u kućnom pritvoru.

Aleksej Moskalev optužen je za diskreditaciju ruske vojske nakon što je njegova kći Maša nacrtala crtež kojim je iskazala potporu Ukrajini. Zbog optužbi je osuđen na kućni pritvor, a kći Maša mu je oduzeta i poslana u sirotište.

Priča je počela kada je njezina učiteljica škole u gradu Jefremovu u ruskoj regiji Tula u travnju prošle godine učenicima šestog razreda rekla da nacrtaju nešto u znak podrške ruskim snagama u Ukrajini.

Umjesto toga, Maša je nacrtala rusku zastavu uz natpis "Ne ratu", ali i zastavu Ukrajine uz koju je pisalo "Slava Ukrajini". Također nacrtala i ženu s djetetom na koju su lansirane rakete.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Konferencija u Lavovu Von der Leyen najavila novi sporazum: "Rusija i Putin moraju odgovarati. Čak ni djeca nisu pošteđena"

Učiteljica je crtež prijavila ravnatelju, zbog čega su i Maša i Aleksej završili na razgovoru s agentima Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB).

"Tri i pol sata su mi govori da svoju kćer odgajam nepravilno, da će mi je oduzeti i da će me strpati u zatvor", ispriačo je Aleksej za Meduzu.

Maša je nakon toga prestala ići u školu, a nekoliko mjeseci kasnije, 30. prosinca, na vrata im je pokucala policija i pretražila im dom. Aleksej je istog dana odveden u urede FSB-a na ispitivanje, gdje su njegovom glavom udarali u stol i u pod, a Maša je odvedena u sirotište.

Pročitajte i ovo Bitka za Bahmut - 4 Krvave bitke za grad FOTO U paklu opkoljenog Bahmuta: Nema struje, vode ni plina. Civili iz grada bježe pješke, Rusi stežu obruč

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Kakva pljuska VIDEO Lavrova brutalno ismijali tijekom konferencije: Pogledajte što je rekao

Aleksej je optužen za diskreditiranje ruske vojske te mu prijeti kazna od tri godine zatvora. Bude li osuđen, njegova bi kći mogla biti predana državnim institucijama. Međutim, njegov odvjetnik Vladimir Biljenko misli da će, budući da je samohran otac, moći izbjeći zatvorsku kaznu.

Maša još uvijek nije s ocem

Iako je Maša trebala biti vraćena ocu, došlo je do preokreta u priči. Djevojčica još uvijek ne smije napustiti sirotište unatoč odluci istražitelja, za ruski je medij Kommersant danas rekao Biljenko.

"Istražitelji su veći donijeli odluku da se Maša oslobodi, ali predstavnici komisije za pitanja maloljetnika blokirali su odluku. Navodno su sirotištu dostavili nekakav dokument o zabrani", rekao je odvjetnik.

Dodao je da su jučer dužnosnici koji su bave skrbništvom "obećali da će Mašu dovesti doma njezinu ocu", ali da to još uvijek nije učinjeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene