Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evakuacija gradova

Tjedni krvavih bitki za Bahmut približavaju se kraju? "Situacija je gora nego što je Kijev spreman priznati"

Posljedice bitke u Bahmutu - 2
Posljedice bitke u Bahmutu - 2 Foto: Afp
Ključna bitka za Bahmut možda se približava svojem kraju, ali ne u korist Ukrajinaca. Vlasti su naredile evakuaciju, a to nije jedini grad koji civili moraju napustiti.

Ruske snage sve su bliže i bliže zauzimanju grada Bahmuta. Tjedni krvavih borbi postupno su ugušili odlučan ukrajinski otpor.

Nije riječ o gradu koji se Moskva na početku invazije nadala osvojiti, ali njegovo zauzimanje predstavljalo bi određeni vojni napredak za ruskog predsjednika Vladimira Putina i dalo njegovim snagama priliku za pokretanje zračnih napada na zapadna urbana područja.

Volodimir Zelenski istaknuo je da je obrana Bahmuta trenutačno najveći izazov, a njegov ekonomski savjetnik Aleksander Rodnianski za CNN je priznao da je situacija teška. "Tu nema nikakve tajne."

Ukrajinske trupe priznale su da postaje sve teže zadržati grad jer su rute sa zapada stisnule ruske snage, koje su napredovale i sjeverno i južno od Bahmuta.

"Situacija je sada vrlo teška. Puno je gore nego što je službeno objavljeno", rekao je u utorak za CNN vojnik koji nije želio biti imenovan.

Pročitajte i ovo Bahmut od strateške važnosti Bahmut pod žestokim ruskim napadima: "Rusi dovoze pojačanja kao na pokretnoj traci"

U gradu je ostalo oko 4500 civila

U Bahmutu je još uvijek oko 4500 civila, uključujući 48 djece, dok ruske snage nastavljaju napredovati prema gradu, izjavila je u srijedu za CNN glasnogovornica ukrajinske regionalne vojne uprave Donecka Tetiana Ignatčenko.

Pozvala je ljude da evakuiraju grad zbog opasnosti, ali je rekla da imaju dovoljno zaliha. "U gradu ima hrane, vode i lijekova. Ljudi su dobili sve unaprijed. Ipak, svi moraju otići. Situacija je izuzetno opasna za civile."

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Rat u Ukrajini Zelenski: "Silina borbe oko Bahmuta se samo pojačava. Rusija uopće ne broji svoje ljude"

Ukrajina naredila djelomičnu evakuaciju još jednog grada

Ukrajina je u četvrtak naredila ranjivim osobama da se evakuiraju iz grada Kupjanska, na sjeveroistočnom bojištu, na kojemu ruske snage napreduju, priopćila je vojna administracija.

"Obvezna evakuacija obitelji s djecom i stanovnika smanjene pokretljivosti počela je u općini Kupjansk zbog toga što ruske snage neprestano bombardiraju teritorij", priopćila je vojna administracija Harkivske oblasti.

Guverner Harkiva Oleh Sinjehubov rekao je da su ruske snage napale nekoliko naselja, među njima i Kupjansk, iz višecjevnih raketnih bacača.

Kupjansk, stotinjak kilometara udaljen od Harkiva, imao je prije rata gotovo 30.000 stanovnika. Rusi su ga zauzeli u prvim danima ofenzive prije godinu dana. Ukrajinci su oslobodili grad u rujnu nakon munjevite protuofenzive.

No ruske snage, pojačane nakon mobilizacije stotina tisuća pričuvnika u Rusiji, prešle su u napad u tom sektoru, ulijevajući strah mnogim stanovnicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene