Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za Bahmut

VIDEO Bjesni jedna od najkrvavijih bitaka od početka rata: "Grad je okružen. Ukrajinci imaju jedan izlaz"

Bahmut iz zraka 27. veljače 2023. godine
Bahmut iz zraka 27. veljače 2023. godine Foto: Afp
Ukrajinske snage još uvijek pokušavaju obraniti Bahmut, u kojem su iskopale nove rovove da bi zaustavile ruski napredak. Čelnik ruske plaćeničke organizacije Wagner rekao je da je grad praktički opkoljen i pozvao je Ukrajince na povlačenje.

Ruske snage mjesecima pokušavaju zauzeti Bahmut, grad u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck koji je postao mjesto jedne od najkrvavijih bitaka od početka rata.

"Borbe se odvijaju neprestano. Situacija je kritična", rekao je Volodimir Nazarenko, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ukrajine.

"Rusi se tijekom pokušaja da zauzmu grad ne obaziru na svoje gubitke. Naš je zadatak ondje neprijatelju prouzročiti što više štete. Svaki metar ukrajinske zemlje košta ih stotine života", dodao je.

Ukrajinci su u protekla 24 sata uspjeli odbiti više od 85 ruskih napada na pet glavnih dijelova prve linije bitke za Bahmut, izvijestio je Generalni štab ukrajinske vojske.

Pročitajte i ovo Marija Zaharova Bilateralni odnosi Zaharova: "Tražimo službeno očitovanje Beograda o isporuci srpskog oružja Ukrajini. Pažljivo pratimo ovu priču"

Rusija, koja je to područje izgubila u drugoj polovici 2022. godine, tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bio velik korak prema osvajanju okolnog industrijskog područja. Unatoč nekim kritikama sa Zapada da će bitka za taj grad oslabiti njihovu sposobnost za daljnje ratovanje, Ukrajinci inzistiraju na obrani Bahmuta jer žele iscrpiti ruske snage i usporiti daljnji napredak u regiji.

"Treba nam što više municije. Ovdje ima mnogo Rusa i treba nam municija da bismo ih uništili. Broj neprijateljskih vojnika nije važan. Važna je tehnologija", rekao je Nazarenko.

Pročitajte i ovo Posljedice bitke u Bahmutu - 2 Evakuacija gradova Tjedni krvavih bitki za Bahmut približavaju se kraju? "Situacija je gora nego što je Kijev spreman priznati"

U okolnim gradovima i selima iskopani su novi rovovi, što je znak da ukrajinske snage pokušaju uspostaviti nove obrambene položaje. Na društvenim mrežama objavljen je video na kojemu se navodno vidi da su Ukrajinci uništili most nakon što su se povukli.

Jevgenij Prigožin, osnivač i čelnik ruske plaćeničke organizacije Wagner, u videu koji je danas objavljen rekao je da je Bahmut "praktički okružen" i da Ukrajinci imaju samo jedan izlaz iz grada. Prigožin je također pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da naredi povlačenje ukrajinskih snaga iz grada. Njegovu poruku možete pogledati ispod.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene