Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija u Lavovu

Von der Leyen najavila novi sporazum: "Rusija i Putin moraju odgovarati. Čak ni djeca nisu pošteđena"

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Afp
Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda će se poduzeti važan prvi korak kako bi Rusija odgovarala za ratne zločine.

Na međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu će biti potpisan sporazum o uspostavi novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je u subotu ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Služi za osiguranje dokaza za buduće pravne postupke i bit će smješten na lokaciji Agencije Europske unije za kazneno-pravnu suradnju ili Eurojusta u Den Haagu.

"Rusija i predsjednik Vladimir Putin moraju odgovarati za strašne zločine protiv Ukrajine", rekla je von der Leyen u video poruci.

Sve je više dokaza o izravnim napadima na civilno stanovništvo, kao i na opskrbu energijom i drugu infrastrukturu.

"Poznato je da su ruske snage počinile mučenje, zlostavljanje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku. Čak ni djeca nisu pošteđena", rekla je von der Leyen.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi", dodala je von der Leyen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Putin nikad bjesniji "Mislili smo da će dobiti srčani udar": Ni loši vojni rezultati nisu ga toliko uzrujali. Zbog ljubavnice izgubio živce, psovao i vikao

EU podupire ulogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u tome. Međutim, EU također vjeruje da mora postojati poseban sud za procesuiranje ruskog zločina agresije, dodala je.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen kao u pandemiji EU se udružuje s vojnom industrijom i povećava proizvodnju oružja: "Ne možemo više čekati"

S obzirom na to da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a, sud ne može poduzeti postupke za zločine koje je počinila ta zemlja, rekla je Europska komisija.

Stoga se sada raspravlja o uspostavi nekoliko drugih opcija. ICPA je prvi korak u ovom procesu za osiguranje dokaza za buduća suđenja, napisala je komisija.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene