Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmatra se

Bankar na čelu slovenske Vlade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski Mercator odustaje od preuzimanja Pivovarne Laško! Time je otvoren put hrvatskom koncernu Agrokor da od Pivovarne kupi vlasnički udio u Mercatoru. Dioničari Pivovarne Laško o Agrokorovoj ponudi odlučivat će na sjednici skupštine 30. siječnja. I Nova ljubljanska banka pregovarala je o prodaji Mercatorovih dionica Agrokoru. A upravo je bivši prvi čovjek te najveće banke u Sloveniji, potencijalni novi mandatar slovenske vlade!

Slovenija bi mogla postati treća europska zemlja s bankarom na čelu! Predsjednik Danilo Tuerk političkim je strankama predložio da za mandatara razmotre Marka Voljča.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

63-godišnji ekonomist i financijski stručnjak, već godinama živi i radi u Bruxellesu. Bio je zaposlenik Slovenske narodne banke, Svjetske banke, a do 2004. i direktor Nove ljubljanske banke. ’To nije službeni prijedlog, već mogućnost, ali i prilika o kojoj moraju odlučiti stranke.’, kaže slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Mjesec i pol nakon parlamentarnih izbora, te tjedan dana otkako mandatar Zoran Janković nije dobio podršku u parlamentu, a čini se ni neće, predsjednik se odlučio za nestranačku osobu. Kaže da Slovenija na čelu treba uglednu osobu, koja je sposobna suočiti se s problemima. Sve to, smatra Tuerk, objedinjuje Marko Voljč.

Izborni pobjednik Zoran Janković za sada je jedini koji podržava predsjednikov izbor. Slovenska ljevica se dvoumi.
’Opisati ga mogu samo s nekim općim podacima o njegovu radu u banci. Ne znam što je radio posljednjih godina tako da bih teško mogao dati neku ocjenu’, kaže Socijalni democrat Janko Veber.

Desnica predsjednikov prijedlog naziva neozbiljnim. ’Čekajte malo. On uopće nije kandidat, niti je mandatar. Mi pregovaramo o formiranju vlade desnog centra.’, kaže Radovan Žerjav iz Slovenske pučke stranke.

Hoće li Slovenija slijediti primjer Grčke i Italije i na čelo vlade postaviti bankara, znat će se do sljedeće srijede. Tada predsjednik nekoga mora službeno imenovati. Tri dana poslije slijedi novo glasovanje u parlamentu. Ostane li mandatar ponovno bez podrške, Sloveniju čekaju izbori.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene