Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most prema Urugvaju

Argentina: Uspjeli zatvoriti tvornicu, pa prekinuli trogodišnju blokadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekološki aktivisti prekinuli su prosvjed protiv tvornice celuloze na granici između Argentine i Urugvaja i otvorili po prvi put u tri godine most između dvije zemlje.

Prosvjednici nisu postigli svoj cilj zatvaranja finske tvornice na urugvajskoj strani rijeke Urugvaj, ali su dobili obećanje da će Argentina također moći regulirati rad tvornice. Ekolozi su kazali da će prosvjed biti nastavljeni ako ta obećanja ne budu ispunjena.

Pročitajte i ovo Provjereno: Petrinja - 5 Priča Provjerenog Uvjeti kao iz horor-filma: Radnice u tvornici gube prste, ne mogu na WC ili popiti vodu, a boje se i otići na bolovanje Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

U travnju je Međunarodni sud pravde u Haagu presudio u korist Urugvaja, ali i kritizirao vladu u Montevideu zbog narušavanja odnosa s Argentinom odobravanjem izgradnje tvornice bez prethodnog konzultiranja sa susjedom.

Argentinska strana nije mogla provjeriti hoće li tvornica izgrađen 2007. oko 300 kilometara sjeverozapadno od Montevidea ugroziti rijeku i okolišu. Buenos Aires pristao je zatražiti okončanje blokade, koju je ranije podržavala i vlada.

Tvornica je u vlasništvu finske kompanije UPM i ima veće ekološke standarde nego što ih ima većina argentinskih tvornica celuloze. Blokada mosta između argentinskog grada Gualeguaychu i urugvajskog Fray Bentos produljila je putovanje između dvije zemlje za nekoliko stotina kilometara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene