Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki teleoperater AT&T prodaje podatke o svojim korisnicima obavještajnoj agenciji CIA-i.


Američka Središnja obavještajna agencija CIA plaća teleoperateru AT&T-u deset milijuna dolara godišnje za ispise telefonskih brojeva za potrebe protuterorističkih istraga izvan SAD-a, objavio je u četvrtak The New York Times pozivajući se na vladine izvore.

Vezani članci Slika nije dostupna Američke obavještajne službe prisluškivale 35 svjetskih lidera?! Slika nije dostupna U samo nekoliko klikova doznajte kako vas špijuniraju na internetu!

Drugi najveći mobilni operater u Americi surađuje s CIA-om dobrovoljno, a ne na temelju naloga suda koji bi tu tvrtku obvezivao na suradnju, piše list.

>> 'Otac weba' napao NSA: Civilizacija OVISI o zviždačima poput Snowdena!

AT&T nije potvrdio niti opovrgnuo tu vijest, ali je istaknuo da se plaćanja vlade za zakonite podatke obavljaju rutinski.

Najnovije otkriće pojavilo se usred političke bure koju je izazvao bivši suradnik američke tajne službe Edward Snowden objavivši dokumente o tome kako američka vlada prikuplja puno više podataka s interneta i telefonskih poziva nego što se ranije znalo.

Prema dogovoru s AT&T-em, CIA daje brojeve navodnih terorista u inozemstvu, a AT&;T pretražuje svoju bazu podataka i daje podatke o telefonskim pozivima koji mogu pomoći u njihovoj identifikaciji, navodi list.

Većina podataka koje AT&T pruža odnosi se na pozive između stranaca, ističe The New York Times i dodaje da telekom ne otkriva identitet Amerikanaca koji zovu iz SAD-a, nego zatamni njihove telefonske brojeve.

AT&T tvrdi da se svi vladini zahtjevi za dostavom ispisa telefonskih brojeva obrađuju na zakonit i ispravan način. 'Podatke o klijentima koristimo u skladu sa zakonima SAD-a i drugih zemalja u kojima bi se podaci mogli koristiti', stoji u priopćenju glasnogovornika AT&T-a Marka Siegela.

'Poput ostalih telekom operatera, mi te informacije rutinski naplaćujemo vladi', dodaje Siegel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook