Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala je telefonske razgovore 35 svjetskih lidera, nakon što joj je brojeve ustupio jedan američki dužnosnik, piše Guardian.


U dokumentu zviždača Edwarda Snowdena se navodi da je NSA prisluškivala razgovore 35 svjetskih lidera te da je 200 telefonskih brojeva, uključujući i brojeve svjetskih lidera, predao jedan američki dužnosnik koji nije imenovan, piše Guardian.

Povjerljivi dokument je otkrio i da se preko tih 200 brojeva došlo do novih brojeva telefona koji su dodani na listu za praćenje.

Vezani članci Slika nije dostupna Barroso: Privatnost je temeljno pravo, znamo što je totalitarizam Slika nije dostupna Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

The Guardian je zatražio Obaminu administraciju da komentiraju novi dokument, ali su dužnosnici odbili dati bilo kakav izravan komentar o novom dokumentu, nego su samo kazali ono što je, zapravo, već rečeno. 'To su vrlo važni odnosi, kako za ekonomiju, tako i za našu sigurnost, a mi ćemo raditi na tome da održimo veze', poručili su.

>> Angela Merkel: Špijuniranje prijatelja, to se ne radi!

Ovaj je podatak dospio u javnost odmah nakon što je odjeknula vijest da su američke obavještajne službe prisluškivale mobitel Angele Merkel. Ona je danas u Bruxellesu potvrdila da je nazvala Baracka Obamu i tražila objašnjenje tih informacija. 'Potrebno nam je povjerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti', kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, 'tiče se svih građana'.

U četvrtak se na temu prisluškivanja u Bruxellesu oglasio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji je kazao da Europska unija veliku pozornost posvećuje zaštiti privatnosti i obrani temeljnih prava.

Podsjetimo, ranije ovoga tjedna je u javnost procurila i informacija da je NSA masovno prisluškivala Francuze. Naime, za nešto manje od mjesec dana snimili su telefonske razgovore više od 70 milijuna francuskih građana. (S.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook