Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRŽALI IH NA OKU

Američke obavještajne službe prisluškivale 35 svjetskih lidera?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala je telefonske razgovore 35 svjetskih lidera, nakon što joj je brojeve ustupio jedan američki dužnosnik, piše Guardian.

U dokumentu zviždača Edwarda Snowdena se navodi da je NSA prisluškivala razgovore 35 svjetskih lidera te da je 200 telefonskih brojeva, uključujući i brojeve svjetskih lidera, predao jedan američki dužnosnik koji nije imenovan, piše Guardian.

Povjerljivi dokument je otkrio i da se preko tih 200 brojeva došlo do novih brojeva telefona koji su dodani na listu za praćenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O američkom prisluškivanju Barroso: Privatnost je temeljno pravo, znamo što je totalitarizam Slika nije dostupna Novi špijunski skandal Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

The Guardian je zatražio Obaminu administraciju da komentiraju novi dokument, ali su dužnosnici odbili dati bilo kakav izravan komentar o novom dokumentu, nego su samo kazali ono što je, zapravo, već rečeno. 'To su vrlo važni odnosi, kako za ekonomiju, tako i za našu sigurnost, a mi ćemo raditi na tome da održimo veze', poručili su.

>> Angela Merkel: Špijuniranje prijatelja, to se ne radi!

Ovaj je podatak dospio u javnost odmah nakon što je odjeknula vijest da su američke obavještajne službe prisluškivale mobitel Angele Merkel. Ona je danas u Bruxellesu potvrdila da je nazvala Baracka Obamu i tražila objašnjenje tih informacija. 'Potrebno nam je povjerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti', kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, 'tiče se svih građana'.

U četvrtak se na temu prisluškivanja u Bruxellesu oglasio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji je kazao da Europska unija veliku pozornost posvećuje zaštiti privatnosti i obrani temeljnih prava.

Podsjetimo, ranije ovoga tjedna je u javnost procurila i informacija da je NSA masovno prisluškivala Francuze. Naime, za nešto manje od mjesec dana snimili su telefonske razgovore više od 70 milijuna francuskih građana. (S.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene