Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinar Glenn Greenwald, koji je prvi u Guardianu pisao o otkrićima Edwarda Snowdena, otkrio je da su američke tajne službe prisluškivale i Talijane.


Talijane nisu uhodile samo američke službe, nego i Britanci, rekao je novinar Glenn Greenwald za talijanski tjednik L'Espresso koji će izaći u petak.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija I Britanci uvode strože kontrole zbog novog soja, svijet prešao broj od dva milijuna mrtvih od COVID-a Slika nije dostupna Evo GDJE je Snowden dobio azil

'Italija nije bila samo na meti sustava Prism koji su izradile američke službe. Britanske su tajne službe pomoću paralelnog sličnog programa Tempora špijunirale kablove s optičkim vlaknima za prijenos telefonskih razgovora, elektroničke pošte i internetskog prometa' u Italiji, ustvrdio je novinar kod kojega su spisi koje mu je povjerio Edward Snowden koji je iznio u javnost informaciju o postojanju američkog velikog sustava informatičkog nadzora.

>> Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

Po njegovim riječima, važne informacije koje bi prikupljali, Britanci su razmjenjivali s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost (NSA).

Greenwald tvrdi da su talijanske tajne službe usto sudjelovale u prikupljanju metapodataka jer su imale 'dogovor trećeg stupnja' s britanskom tvrtkom koja se bavila praćenjem komunikacija.

Uhođenje se obavljalo prikupljanjem podataka koji su se prenosili trima podmorskim optičkim kablovima s terminalima u Italiji, rekao je novinar.

L'Espresso dalje navodi da Britanci ne nadziru samo osobe i djelatnosti povezane sa suzbijanjem terorizma, nego i tvrtke, političare i državnike, kako bi doznali 'političke planove inozemnih vlada'.

Europska komisija ocijenila je u četvrtak u Bruxellesu da je došlo vrijeme da Europska unija 'snažno i jedinstveno' nastupi pred Amerikancima, nakon najnovijih otkrića o američkom uhođenju u Europi, po kojima je bio nadziran čak i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook