Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uništeno povjerenje u sigurnost

'Otac weba' napao NSA: Civilizacija OVISI o zviždačima poput Snowdena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trenutno ne postoji pravi nadzor nad agencijama poput NSA, zbog čega se internetski korisnici moraju osloniti na zviždače poput Snowdena i na medije koji objavljuju te informacije

U današnje vrijeme procvata cyber kriminala potrebne su agencije koje će se boriti sve opasnijih kriminalnih radnji na internetu, no potreban je i nadzor tih agencija kako se njihovo djelovanje ne bi otelo kontroli, a upravo se to dogodilo u slučaju praćenja milijuna korisnika od stane NSA i britanske agencije GCHQ, upozorio je Tim Berners-Lee, poznatiji i kao 'otac weba'.

Pročitajte i ovo Aplikacija za praćenje Država im prati mobitele Rusi bijesni, tvrde da su žrtve suludih i neopravdanih kazni: "To je alat za praćenje u rukama autoritarne vlade" Slika nije dostupna informaciju dobio od novinara? Ćorić objasnio svoju izjavu: "Ako se itko smatra oštećenim, naravno da ću se odazvati pozivu suda"

U intervjuu za The Guaridan Barners-Lee napao je ove agencije za koje kaže da su svojim postupcima oslabile sigurnost interneta ('izdali su tehnološku industriju') te je rekao da je odluka o 'probijanju enkripcije softvera glupa i u potpunosti kontradiktorna s borbom američke i britanske vlade protiv cyber kriminala koju su označile kao nacionalne sigurnosne prioritete'.

Snowden otkrio da NSA i CIA imaju OPERATIVNI CENTAR i u Zagrebu

Od njihovih postupaka i razbijanja zaštite u svrhu prisluškivanja mogli bi profitirati upravo (cyber) kriminalci protiv kojih bi se te agencije trebale boriti jer je teško zamisliti da će samo NSA koristiti sve metode kojima su se služili za svoje aktivnosti. Također, ove bi akcije mogle utjecati i na povjerenje javnosti u sigurnost interneta kao besplatnog i sigurnog mjesta za interakcije i pronalaženje sadržaja, a ako ljudima oduzmete tu sigurnost, oduzet ćete im i 'moć za rješavanje mnogih problema'.

S obzirom da ne postoji nadzor nad tim agencijama koji bi spriječio njihovo špijuniranje milijuna korisnika, važnu ulogu moraju odigrati zviždači poput Edwarda Snowdena i mediji poput The Guardiana, koji je zajedno s Washington Postom prvi objavio šokantne informacije o praćenju internetskih korisnika. Njihove su informacije bile od iznimne važnosti za cjelokupnu javnost te je sada o tim otkrićima potrebno održati javne debate kako bi vidjeli što se u budućnosti može poduzeti kako bi se uveo nadzor nad tim agencijama i njihovim praćenjem korisnika.

PRATE SVE: Europski špijuni surađuju u masovnom nadzoru

Tvorac World Wide Weba i trenutni direktor World Wide Web Consortium (W3C) Berners-Lee i ranije je bio svjestan da vlade i posebne sigurnosne agencije prisluškuju i prate internetsku komunikaciju, no šokirao se kada je saznao prave razmjere praćenja.

Zbog toga je ljudima i internetskim korisnicima potrebna zaštita od takvih aktivnosti koje se ne razlikuju previše od aktivnosti organiziranog kriminala – s obzirom da nad takvim agencijama nema pravog nadzora, jedina zaštita koja postoji u praksi su upravo zviždači poput Edwarda Snowdena. 'Civilizacija na neki način ovisi o zviždačima i zbog toga ih moramo zaštititi', zaključio je Berners-Lee ovaj intervju s novinarima The Guardiana. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene