Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab

Al Qaida preuzela odgovornost za napad na zrakoplov

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristička organizacija Al Qaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za pokušaj bombaškog napada na američki putnički zrakoplov, objavio je u ponedjeljak CNN.

Al Qaida Arapskog poluotoka je u izjavi postavljenoj na internet, navela da je pokušaj napada osveta za američke operacije protiv skupine u Jemenu. U izjavi se navodi da je napadač, Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab bio u koordinciji s pripadnicima skupine i rabio eksploziv koji su izradili pripadnici Al Qaide. Jemenske snage su, uz američku obavještajnu pomoć, u prosincu izvele dva zračna udara protiv Al Qaide u Jemenu. Američki mediji su izvjestili da su u napadu korišteni i američki krstareći projektili.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

>> Nigerijac pokušao raznijeti zrakoplov na letu za Detroit

Al Qaida Arapskog polutoka okuplja militante iz Jemena i Saudijske Arabije. Nigerijac Abdulmutalab (23) je 25. prosinca u zrakoplovu Delta Air Linesa na letu iz Amsterdama za Detroit, uoči slijetanja u SAD-u pokušao aktivirati plastični eksploziv PETN, no umjesto eksplozije došlo je do požara, nakon čege su putnici i posada svladali napadača i ugasili požar.

Bijela kuća je najavila da će se predsjednik Barack Obama, koji Božićne i Novogodišnje blagdane provodi na Havajima, u 15 sati po istočnoameričkom vremenu obratiti javnosti u povodu terorističkog napada. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene