Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teroristička organizacija Al Qaida Arapskog poluotoka preuzela je odgovornost za pokušaj bombaškog napada na američki putnički zrakoplov, objavio je u ponedjeljak CNN.


Al Qaida Arapskog poluotoka je u izjavi postavljenoj na internet, navela da je pokušaj napada osveta za američke operacije protiv skupine u Jemenu. U izjavi se navodi da je napadač, Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab bio u koordinciji s pripadnicima skupine i rabio eksploziv koji su izradili pripadnici Al Qaide. Jemenske snage su, uz američku obavještajnu pomoć, u prosincu izvele dva zračna udara protiv Al Qaide u Jemenu. Američki mediji su izvjestili da su u napadu korišteni i američki krstareći projektili.

>> Nigerijac pokušao raznijeti zrakoplov na letu za Detroit

Vezani članci Automobilom se zabio u trgovački centar Meridijan - 3 Detalji drame u zagrebačkom trgovačkom centru: "Pozvao je tehničara iz ljekarne van, skinuo ga do pasa i udario ga. Kad je izašao mislili smo da ide po oružje" Napad na beskućnika Tinejdžeri se iživljavali na beskućniku u Podsusedu: "Bilo ih je sedam. Pokušao sam se obraniti, ali bilo ih je previše"

Al Qaida Arapskog polutoka okuplja militante iz Jemena i Saudijske Arabije. Nigerijac Abdulmutalab (23) je 25. prosinca u zrakoplovu Delta Air Linesa na letu iz Amsterdama za Detroit, uoči slijetanja u SAD-u pokušao aktivirati plastični eksploziv PETN, no umjesto eksplozije došlo je do požara, nakon čege su putnici i posada svladali napadača i ugasili požar.

Bijela kuća je najavila da će se predsjednik Barack Obama, koji Božićne i Novogodišnje blagdane provodi na Havajima, u 15 sati po istočnoameričkom vremenu obratiti javnosti u povodu terorističkog napada. (Hina)