Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još nije obavezno

Korona opet hara Francuskom: Ministrica zdravstva zamolila građane da ponovno počnu nositi maske

Maske - 2
Maske - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Francuzi bi ponovno trebali početi nositi maske na napučenim mjestima, pogotovo u javnome prijevozu, budući da se Francuska bori s novim valom oboljelih od koronavirusa, kazala je ministrica zdravstva Brigitte Boruguignon u ponedjeljak.

"Ne kažem da bi trebalo biti obvezno, no molim stanovnike Francuske da stave masku u javnome prijevozu", kazala je francuska ministrica zdravstva Brigitte Boruguignon za RTL te dodala da je to "građanska dužnost".

"Nije da samo preporučam, već to od vas tražim", dodajući da bi maske ponovno trebalo nositi i u drugim zatvorenim prostorima, kao što su radna mjesta i trgovine.

Francuska je zabilježila novih 17.601 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj zabilježen u ponedjeljak još od 18. travnja.

Prije pet dana, čelnik kampanje za cijepljenje Alain Fischer potvrdio je da zemljom hara novi val korone, potaknut pojavom novih varijanti virusa, kao i drugdje u Europi, te dodao da je osobno za ponovno uvođenje obveznog nošenja maski u javnome prijevozu.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen rastu tenzije EU se priprema za ozbiljni prekid u opskrbi ruskim plinom. Von der Leyen o ratu u Ukrajini: "Ne bih se kladila na Rusiju"

Pročitajte i ovo Termometar PROBLEMI U CIJELOJ EUROPI Toplinski val donio sa sobom požare, sušu i gospodarske probleme: "Srpanj i kolovoz bit će zastrašujući..."

Novi slučajevi zaraze u Francuskoj polako, ali sigurno rastu od kraja svibnja, te se na sedmodnevni prosjek dnevnih slučajeva povećao više od četverostruko, s 17.705 slučajeva 27. svibnja na 71.018 u ponedjeljak. Ukupni je broj ipak pet puta manji od rekordnog s početka godine, koji je iznosio 366.179.

Broj hospitaliziranih zbog bolesti najmanji je u pola godine te je 18. lipnja iznosio 13.876, no otad je narastao za 1223 te iznosi 15.099, što je najviše u posljednjih četiri tjedna.

Tradicionalno postoji dvotjedna odgoda između porasta broja slučajeva i hospitalizacija, kao i između hospitalizacija i smrti. Broj smrtnih slučajeva od koronavirus u Francuskoj povećan je za 48 unutar 24 sata u utorak, te ukupno iznosti 149.406.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene