Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu tenzije

EU se priprema za ozbiljni prekid u opskrbi ruskim plinom. Von der Leyen o ratu u Ukrajini: "Ne bih se kladila na Rusiju"

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen Foto: Afp
"Ozbiljni prekid" u opskrbi Europske unije ruskim plinom izgledan je, kazala je povjerenica za energetiku EU-a.

Povjerenica za energetiku EU-a u ponedjeljak je pozvala zemlje da obnove svoje krizne planove za slučaj problema u opskrbi i koriste druga goriva kad je to moguće kako bi sačuvali plin.

"Od početka ruske invazije u Ukrajinu znali smo da je moguć veliki prekid, te se sada čini izglednim", kazala je povjerenica za energiju EU-a Kadri Simson nakon sastanka ministara energetike.

"Obavili smo mnogo važnoga posla kako bismo se pripremili na ovo. No sada trebamo učiniti još više", kazala je.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini, ilustracija 124. DAN RATA Ukrajinci ponovno napali, meta atentata proruska dužnosnica u Hersonu: "Bomba je eksplodirala..."

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: Thinkstock) novi paket sankcija Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da se neće "kladiti na Rusiju" unatoč tome što moskovske snage napreduju na istoku Ukrajine.

“Vojni stručnjaci kažu da su kretanja Rusije puno sporija, manje od očekivanog. Dakle, Rusija ulazi u sve veće probleme”, rekla je u ponedjeljak za CNN.

Govoreći na summitu G7 u Njemačkoj, von der Leyen je rekla da saveznici Ukrajine ostaju ujedinjeni.

"Putin nikada nije očekivao odlučnost, odlučnost i jedinstvo Europske unije", dodala je von der Leyen.

Europska komisija sljedeći će mjesec predstaviti plan za države EU-a kojima će koordinirati njihove pripreme za buduće probleme u opskrbi plinom, budući da je Rusija već ukinula ili smanjila opskrbu 12 od 27 zemalja članica.

Plan EU-a utvrdit će mjere za smanjenje potražnje plina te ključne sektore u kojima bi smanjenje potražnje plina moglo poremetiti lance opskrbe, kazala je Simson.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene