Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI U CIJELOJ EUROPI

Toplinski val donio sa sobom požare, sušu i gospodarske probleme: "Srpanj i kolovoz bit će zastrašujući..."

Aktualno Galerija Vruć dan u Rimu - 1 Vruć dan u Rimu - 1 Foto: Screenshot Vruć dan u Rimu - 2 Vruć dan u Rimu - 2 Foto: Screenshot Suša Suša Foto: Screenshot +0 Termometar Galerija 1/4 >>
Ekstremno vrijeme pogodilo je i hrvatsko okruženje. U Rimu je izmjerena rekordno visoka temperatura za lipanj. U Lombardiji je zbog suše proglašeno izvanredno stanje i upitna je poljoprivredna sezona.

Vrhunac je toplinskog vala u Italiji. U Rimu se temperatura tijekom dana penjala i do 40 stupnjeva. Za osvježenje treba pričekati još koji dan.

"Prijašnjih ljeta kao ono prošlogodišnje nije bilo ovako toplo već u lipnju", rekao je Michael, stanovnik Rima.

Vrućina je u Italiji stvorila i potencijalno ozbiljne gospodarske probleme. Primjerice, rijeka Po, ključna za navodnjavanje poljoprivrednih površina, značajno se smanjila. Manje je kišnice, zimi je bilo i manje snijega. Na više mjesta počele su redukcije vode.

"Vrućina kakva je bila u svibnju i lipnju nije onakva na kakvu smo naviknuli. Imamo 40 stupnjeva u lipnju, srpanj i kolovoz bit će zastrašujući. Nema vode, vlada suša, to su jako ozbiljni problemi", rekao je stanovnik Rima Stefano Sordelli.

Pročitajte i ovo Tanja Barišić, doktorica Doma zdravlja Knin ljeto je tek počelo Toplinski val zahvatio Hrvatsku, u Kninu izmjereno 37 stupnjeva: "Kuvan se, pucan..." Liječnica poziva na oprez

Pročitajte i ovo Žuto upozorenje za dio Hrvatske Podaci DHMZ-a Alarm zbog toplinskog vala: Opasnost u gotovo cijeloj zemlji, pogledajte kad se očekuje vrhunac

Suša je problem i na južnoj obali Sredozemlja. U Tunisu zbog visokih temperatura bukte požari koji dodatno prijete usjevima.

"Obično idemo u žetvu 5. ili 10. srpnja, a sada smo počeli već 17. ili 18. lipnja. Bojimo se požara. Neprestano nadziremo polja, danju i noću, poljoprivrednici su umorni od toga", pojasnio je Abderraouf Arfaoui, poljoprivrednik iz Tunisa.

Na drugom kraju svijeta, od vrućine su umorni Japanci. Vlada je zamolila stanovnike Tokija i obližnjih gradova, njih 37 milijuna, da štede struju.

"Nadamo se da će prikladno koristiti klima-uređaje tijekom vrućeg dijela dana i biti vrlo oprezni da ne dobiju toplinski udar. Potičemo ih da ugase svjetla koja se ne koriste kako bi mogli uštedjeti električnu energiju i smanjiti potrošnju u razumnoj mjeri", rekao je Yoshihiko Isoziaki, zamjenik glavnog tajnika japanske vlade

Lipanjske temperature u Japanu obično su ispod 30 stupnjeva, a sada je tijekom vikenda blizu Tokija izmjereno 40.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene