Koronavirus u Njemačkoj
Koronavirus u Njemačkoj Foto: Getty Images

Ministri zdravstva njemačkih saveznih pokrajina zatražili su u ponedjeljak od saveznih vlasti pripreme za novi val koronavirusa koji se očekuje na jesen.


"Pandemija koronavirusa još uvijek nije okončana. Mi se ne smijemo zavaravati aktualnim smanjivanjem incidencije", rekla je ministrica zdravstva savezne pokrajine Saska-Anhalt Petra Grimm-Benne koja trenutno predsjeda konferencijom pokrajinskih ministara zdravstva.

Prema zahtjevu pokrajinskih ministara koji je predočen saveznom ministru zdravstva Karlu Lauterbachu, od saveznih vlasti se traži sastavljanje "velikog plana" koji sadrži i zakonske promjene koje bi omogućile brzo uvođenje mjera u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

I Grimm-Benne i Lauterbach su izrazili bojazan od novih varijanti virusa na jesen.

Savezni ministar zdravstva Lauterbach je pozdravio zahtjeve pokrajinskih ministara.

Testiranje na koronavirus Nacionalni stožer objavio nove brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj

"Saveznim zemljama se mora omogućiti da reagiraju brzo u slučaju ponovnog rasplamsavanja pandemije. Za to su im potrebni instrumenti sa zakonskom osnovom. Mi se moramo pripremiti na hladnija godišnja doba", rekao je Lauterbach.

On je najavio i koncept protiv eventualnog ponovnog izbijanja pandemije koji predviđa brzo uvođenje poznatih mjera ograničavanja pristupa samo osobama koje su cijepljene ili su preboljele koronavirus ili su negativno testirane.

Ilustracija EU ima nova pravila o nošenju maski na letovima: Njemačka u jednom ne popušta

Moguće će biti i ponovno uvođenje obveze nošenja maske u zatvorenim prostorima.

Sadašnji prošireni Zakon o suzbijanju zaraza je u ovom obliku na snazi do kraja rujna.

Krajem ožujka u Njemačkoj su ukinute sve mjere osim nošenja maski u sredstvima javnog prometa i zdravstvenim ustanovama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju