Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE SAMO U TURIZMU

Iz Nepala u porečki kamp: Strani radnici spašavaju sezonu, pogledajte koliko je dozvola izdano - "Zadovoljni smo, jako su vrijedni"

Aktualno Galerija Ştrana sezonska radnica - 1 Ştrana sezonska radnica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ştrana sezonska radnica - 2 Ştrana sezonska radnica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ştrana sezonska radnica - 3 Ştrana sezonska radnica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Plaža Galerija 1/4 >>
Za radnike iz Filipina, Nepala, Indije... Hrvatska je sve češće obećana zemlja. Već godinama strani radnici spašavaju našu turističku sezonu koja ulazi u vrhunac. U isto vrijeme na burzi rada imamo 104.439 nezaposlenih Hrvata. I nije problem samo u turizmu, svaki treći radnik u građevinskom sektoru dolazi iz trećih zemalja.

Iz dalekog Nepala ravno u porečki kamp - priliku za zaradu pronašla je Mamita.

"Radim ovdje za novac i dobra je zarada, ali i jako je lijepo. Nakon nekoliko godina otić ću kući i ponovno se vratiti ovdje", kaže Mamita.

Već treću sezonu u Istru se vraća i Milenko, radnik iz Srbije.

"Svakako je ljepše na moru nego u gradu, to je jedan od glavnih razloga zašto dolazim, zarada naravno!", rekao je.

A prilika za to ponuđena je i domaćim radnicima. Nisu ih pronašli, a sezona ne čeka. Sada 30-ak stranaca radi u kampu vlasnice Federice Ukušić. 

"Angažirali smo specijalizirane agencije za to, evo uspjeli su doći. Zadovoljni smo jako. Jako su vrijedni radnici", kaže Ukušić.

Pročitajte i ovo Studentski poslovi - 4 prilika, ali i zamka Kroničan nedostatak radnika prilika je za studente, ali postoji jedan problem: "Moraju paziti na matematiku..."

I za tim poseže sve više poslodavaca. Od početka godine do 31. svibnja izdano je 51.516 dozvola za boravak i rad strancima iz trećih zemalja. Najviše ih dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Nepala, Sjeverne Makedonije te Kosova. Sve je više i radnika s Filipina, iz Indije i Vijetnama, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

"Pomažem i svojoj obitelji, hotel nam daje više usluga, ne moram trošiti na smještaj i hranu", kaže Ali, radnik iz Indije.

Ne zarađuju kod nas samo stranci u turizmu. Uz taj sektor najveći broj dozvola izdan je u graditeljstvu, industriji, prometu te poljoprivredi i ribarstvu. Radne dozvole, kažu poslodavci, dugo se čekaju.

"Ono što bi sigurno trebali osim ubrzanje ovih procedura, trebali bi počet intenzivnije raditi na našem domaćem školstvu i tu pokušati dobiti dobrog radnika, a ne se baviti samo uvozom radne snage iz 3. zemalja", smatra Sanjin Purić, član IO HUP, udruga poslodavaca graditeljstva..

A rupe na radnim mjestima sezonama krpaju i studenti. Radili bi i više, ali u tome ih sprečava limit od 15.000 kuna koliko smiju zaraditi godišnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija POSAO PREKO STUDENTSKOG UGOVORA Sve o studentskoj zaradi: Moraju li plaćati porez, kada se moraju odjaviti s porezne kartice roditelja...

"Lani smo imali baš jedan slučaj gdje je dečko s recepcije otišao pa skoro usred, u špici sezone zato što si nije mogao dozvoliti da prijeđe taj dozvoljeni limit, tako da bi svakako bilo dobro i korisno ja mislim za svih da se taj limit poveća", kaže Alin Harambašić, direktorica hotela.

Peticijom je po povećanje limita krenuo Hrvatski studentski zbor, s 15.000 kuna limit žele podići na 22.500.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene