Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usprkos epidemiji

Beroš pojasnio odluku o posjeti djeci u bolnicama: "Većini bolnica omogućen je boravak roditelja, što znači i 24 sata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo će uputiti preporuke bolnicama koje skrbi o djeci o važnosti osiguravanja boravka roditelja.

Ministar zdravstva Vili Beroš na Facebooku je objavio kako je ekspertna skupina zaključila da posjete roditelja bolesnoj djeci u bolnici treba omogućiti. Ali samo na 15 minuta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljenje preko reda Psihijatar Vukušić iz COVID postelje opleo po Buriloviću i Borasu: "Od njihovih postupaka ljigavija su samo objašnjenja". Ima poruku i za Beroša Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere

"Jednoglasno je zaključeno da je usprkos epidemiji od velike važnosti osigurati boravak roditelja uz dijete na bolničkom liječenju naročito vezano za dob (djeca do 3 godine) i vrijeme liječenja (dugotrajni boravak u bolnici). Istaknut je utjecaj hospitalizacije i odvojenosti od roditelja na psihički razvoj djeteta i njegovo mentalno zdravlje", napisao je. 

Beroš dodaje kako će ministarstvo uputite preporuke bolnicama koje skrbi o djeci o važnosti osiguravanja boravka roditelja.

"Kada je to moguće s obzirom na prostorne uvjete odnosno redovite posjete roditelja djetetu uz poštivanje svih epidemioloških mjera", dodao je. 

Objavu ministra Beroša na Facebooku mnogi su roditelji dočekali s neodobravanjem. U nastavku donosimo samo neke od reakcija. 

"Nije Vam neugodno ovo objaviti i stajati iza ove više nego sramotne odluke? Tko su ti eksperti i imate li svi zajedno trunčicu srama i morala? Voljela bih vidjeti tog stručnjaka za mentalno zdravlje i/ili razvoj djece koji bi odgovorno stao iza ovakve preporuke.
Dođite k sebi i donesite prave i smislene odluke pa ćete imati i toliko potrebnu podršku javnosti za daljnju borbu s virusom."

"Ovo je izvan svake pameti, 15 minuta?? Stvarno?? Ponadala sam se 15 dana, bilo bi logično da se roditelji izmjenjuju dva tjedna po dva tjedna radi 'karantene' od dva tjedna, ovo nema veze s mozgom ni sa srcem!!"

"Sram vas može biti sve! I prevažnu ekspertnu skupinu i vas osobno koji ste to potpisali!
Pišete da odvojenost od roditelja utječe na mentalni zdravlje djece i onda DNEVNO mogu biti zajedno punih 15 minuta!
Fuj! Sramota!"

Zbog koronavirusa u bolnicama su svima, pa tako i djeci, zabranjeni posjeti. Udruge upozoravaju da je to protivno svim konvencijama o pravima djece, a stručnjaci tvrde da odvajanje male djece od roditelja tijekom liječenja izaziva dodatnu bolest – hospitalizam.

I ministrica socijalne politike Vesna Bedeković uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz svoje dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da se o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ministar objasnio odluku

Ministar zdravstva na Twitteru je zatim objavio da je roditeljima teško oboljele i najmlađe djece, tijekom cijele epidemije, u većini bolnica omogućen boravak. 

''Za teško oboljelu djecu i najmlađe cijelo vrijeme epidemije, pa i sad, u većini bolnica omogućen je BORAVAK roditelja, što znači i 24 sata.

U pojedinim županijama zabranjeni su POSJETI bolnicama, ali usprkos tome struka preporučuje omogućavanje posjeta djeci na barem 15 minuta'', napisao je Beroš. 

Iz Ministarstva zdravstva priopćenjem poručuju da je u ovakvim epidemiološkim okolnostima u pojedinim županijama to ''najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima''.

''Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba. Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom'', stoji u priopćenju.

''Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju'', poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene