Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pružanje podrške

Ministrica Bedeković bolnicama: "Dopustite roditeljima da budu uz svoje dijete na dugotrajnom liječenju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upozoravaju da je zbog porasta broja novozaražaneih koronavirusom roditeljima onemogućeno da budu uz djecu.

Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz svoje dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da se o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Pročitajte i ovo Djevojčica dobila preveliku masku da nije tužno... Pogledajte kakve su maske dobila djeca u školi: ''Kaj je to crtić? Mislili smo da nas netko zafrkava'', oglasila se Županija Školski hodnik, ilustracija POJAŠNJENJA! Zamjenica ravnatelja HZJZ-a objasnila u kojim situacijama može doći do zatvaranja škola i tko će sve morati ići u samoizolaciju

Kažu da je zbog porasta broja zaraženih koronavirusom i jačanja mjera zaštite u većini bolnica onemogućena pratnja i boravak roditelja uz djecu.

"Za pružanje pravovremene, odgovarajuće i sveobuhvatne zaštite bolesne djece koja su na dugotrajnom liječenju za vrijeme trajanja epidemije izazvane koronavirusom važna je žurna dostupnost raspoloživih informacija i neophodna suradnja između sustava zdravstva i socijalne skrbi", napominju u Ministarstvu socijalne politike. 

Ističu kako je psihosocijalna potpora integralni dio liječenja djece s malignim i drugim bolestima koje iziskuju dugotrajno liječenje i njihovih obitelji, a tu vrstu podrške uobičajeno pružaju psiholog, socijalni radnik, terapeut za igru i po potrebi psihoterapeut.

"Kako bi se djeci i roditeljima pružila sveobuhvatna pomoć tijekom liječenja i pružila potrebna pomoć i podrška, u slučaju potrebe, ministrica Bedeković osigurala je stručnjake zaposlene u Podružnicama obiteljskih centara za pružanje usluga psihosocijalne podrške i savjetovanja, a Centri za socijalnu skrb će radi sveobuhvatne zaštite djece i nadalje biti u kontaktu s roditeljima", kažu u Ministarstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene