Vesna Bedeković
Vesna Bedeković Foto: Edvard Susak/Pixsell

U Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upozoravaju da je zbog porasta broja novozaražaneih koronavirusom roditeljima onemogućeno da budu uz djecu.


Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković uputila je preporuku Ministarstvu zdravstva da se roditeljima djece na dugotrajnom liječenju u bolnici omogući odgovarajući smještaj kako bi stalno mogli biti uz svoje dijete, a u slučaju da je roditelj onemogućen, da se o djetetu brine bliska osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Vezani članci Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Imaju 20 novih slučajeva, Stožer odmah reagirao: Stanovnike svoje županije pozvali da ne putuju, apeliraju i na zdravstvene djelatnike Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj 890 novozaraženih: U Zagrebu najviše zaraženih, velik skok i u Splitsko-dalmatinskoj

Kažu da je zbog porasta broja zaraženih koronavirusom i jačanja mjera zaštite u većini bolnica onemogućena pratnja i boravak roditelja uz djecu.

"Za pružanje pravovremene, odgovarajuće i sveobuhvatne zaštite bolesne djece koja su na dugotrajnom liječenju za vrijeme trajanja epidemije izazvane koronavirusom važna je žurna dostupnost raspoloživih informacija i neophodna suradnja između sustava zdravstva i socijalne skrbi", napominju u Ministarstvu socijalne politike. 

Ističu kako je psihosocijalna potpora integralni dio liječenja djece s malignim i drugim bolestima koje iziskuju dugotrajno liječenje i njihovih obitelji, a tu vrstu podrške uobičajeno pružaju psiholog, socijalni radnik, terapeut za igru i po potrebi psihoterapeut.

"Kako bi se djeci i roditeljima pružila sveobuhvatna pomoć tijekom liječenja i pružila potrebna pomoć i podrška, u slučaju potrebe, ministrica Bedeković osigurala je stručnjake zaposlene u Podružnicama obiteljskih centara za pružanje usluga psihosocijalne podrške i savjetovanja, a Centri za socijalnu skrb će radi sveobuhvatne zaštite djece i nadalje biti u kontaktu s roditeljima", kažu u Ministarstvu.