Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva

Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere

Koronavirus, ilustracija - 4
Koronavirus, ilustracija - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus, ilustracija - 4 Koronavirus, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 8 Koronavirus, ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus, ilustracija - 1 Koronavirus, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koronavirus, ilustracija Galerija 1/4 >>
U četvrtak je zabilježeno 2848 novih slučajeva, preminulo je 29 oboljelih. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se radi o velikom broju, no da rast broja zaraženih usporava.

* U četvrtak je potvrđeno 2848 novih slučajeva zaraze

* Hospitalizirano 1278 oboljelih

* Na respiratorima su 122 pacijenta

* Preminulo je 29 osoba

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:21 Na području Virovitičko-podravske županije, 43 su novoinficirane osoba korona virusom. Podaci su to Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, analiziranih od 3. i 4. studenog. Jedna ženska osoba (1929. godište), koja je imala brojne komorbiditete, preminula je u Općoj bolnici Virovitica. To je 15 žrtva korone virusa na području naše županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ.

Od novooboljelih, najviše ih dolazi s područja grada Slatine, njih dvadeset i dvoje. Prvog zaraženog, dobilo je i područje Općine Crnac. Crnac je do danas bila jedina općina u Hrvatskoj u kojoj, od početka epidemije korona virusa, nije zabilježen niti jedan slučaj COVIDA-19.

Novo inficirani COVIDOM-19 dolaze s područja sljedećih gradova i općina, Slatina (22), Virovitica (8), Pitomača (5), Suhopolje (3), Špišić Bukovica (2), Orahovica (1), Crnac (1), Nova Bukovica (1).

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 17 pozitivnih COVID-19 pacijenata. Osoba iz Osijeka koja je bila u Virovitici, premještena je u Osijek. U KBC-u Osijek su i nadalje četiri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije, svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

14:45 Posljednjih dana na području Istarske županije bilježi se povećan broj novozaraženih osoba. Osnovni izvor povećanog broja novozaraženih osoba su obiteljska okupljanja te kontakti ostvareni u poslovnim prostorima, zbog nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera, priopćio je lokalni stožer.

Trenutno su hospitalizirane 23 osobe u Općoj bolnici Pula i 2 u primarnom respiratorskom centru Rijeka. Evidentan je porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne dobi. U kliničkoj slici, dominiraju ozbiljne smetnje dišnog sustava.

Iz stožera pozivaju građane koje imaju simptome, a koji mogu ukazivati na COVID-19 oboljenje da putem izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje te da do dobivanja rezultata nalaza testa ostanu kod kuće. Stožer će pratiti kretanje broja novozaraženih na području županije te ako postojeće mjere ne dovedu uskoro do poboljšanja situacije, donijet će se restriktivne mjere koje će se odnositi na okupljanja i sportske manifestacije.

14:10 Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić rekao je da je upozoravao na ozbiljnost situacije u Hrvatskoj. Navodi da je situacija danas alarmantna i podsjeća na broj preminulih. Više o tome možete pročitati ovdje.

12:58 Stožer civilne zaštite Međimurske županije od nacionalnog Stožera traži strože mjere zbog kontinuiranog povećanja broja zaraženih na području županije.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec najavio je da se od nacionalnog Stožera traži ograničavanje okupljanja na 20 osoba, osim za vjerska i okupljanja na kulturnim događanjima, gdje bi ograničenje bilo 50 osoba. Sportske aktivnosti bile bi zaustavljene, osim ako se ne radi o višem rangu natjecanja.

12:57 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirana je nova 401 osoba. Evidentirane su 192 osobe pozitivne na virus COVID-19. U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom protekla 24 sata primljeno je osam novih pacijenata te je u ovom trenutku hospitalizirano 57 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, a od toga se njih šest nalazi na respiratoru.

U domovima za starije na području Međimurske županije zaražena su 84 korisnika. Trenutačno je aktivno 1018 slučajeva zaraze. U protekla 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID pozitivna osoba: muškarac u dobi od 96 godina s teškim dodatnim kroničnim bolestima.

Joško Smilović, predsjednik Stručnog vijeća Županijske bolnice Čakovec, kazao je da zauzetost kapaciteta bolnice COVID infekcijom zahtijeva da se obustave svi operativni zahvati osim hitnih.

"Stručno vijeće sve pacijente čije zdravstveno stanje nije hitno, koji nisu onkološki pacijenti i čije nezbrinjavanje ne bi trebalo uzrokovati pogoršanje njihova zdravstvenog stanja, moli da ne dolaze u bolnicu, a liječnici i drugo zdravstveno osoblje potrudit će se da se, kada se situacija smiri, svi oni na odgovarajući način liječe", rekao je Smilović.

Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da "brojke nisu sjajne, ali mjesta panici nema" te da je u ovome trenutku zdravstveni sustav održiv. "Uspjeli smo na tržištu naći još dva respiratora koja će Međimurska županija kupiti za Županijsku bolnicu Čakovec. U ovome trenutku ih je dovoljno, ali ne znamo što će biti sutra ili za nekoliko dana", izjavio je Posavec.

12:50 Na području Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 904 obrađena testa danas su 302 novooboljele osobe. Iz Splita je pozitivno njih 119, iz Sinja 33, iz Kaštela 23, iz Dugog Rata 16, iz Imotskog i Solina po 14 te iz Makarske i Podbablja po osam. Dugopolje ima šest novih slučajeva, Omiš, Vrgorac, Hrvace i Proložac po pet, Vrlika, Lokvičići, Marina i Zmijavci po četiri, a Trogir, Baška Voda i Podstrana po tri. Po dvoje je novih zaraženih u Bolu, Muću, Runovićima i Šestanovcu, dok Komiža, Supetar, Trilj, Brela, Dicmo, Klis, Otok i Tučepi imaju po jedan novi slučaj.

Ukupno 2308 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom je liječenju 99 COVID pozitivnih u KBC-u Split, a devet ih je na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su tri muškarca u dobi od 65, 79 i 88 godina. Oni su uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na COVID infekciju.

11:49 Evidentirane su 94 nove slučaja zaraze na području Krapinsko-zagorske županije

Pozitivno je po devet osoba iz Zlatara i Krapine, osam iz Bedekovčine, po šest iz Lobora i Velikog Trgovišća. Po pet novopozitivnih imaju Zabok i Desinić, po četiri Đurmanec, Gornja Stubica, Konjščina i Petrovsko, a po tri su iz Oroslavja, Tuhlja, Krapinskih Toplica i Zlatar Bistrice. Nadalje, pozitivne su po dvije osobe iz Budinšćine, Jesenja, Marije Bistrice i Začretja te po jedna na području Donje Stubice, Klanjca, Pregrade, Hrašćine, Huma na Sutli, Kraljevca na Sutli, Kumrovca, Mača, Radoboja, Svetog Križa i Zagorskih Sela.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 1054. U samoizolaciji se nalazi 1207 osoba.

11:47 Na području Šibensko-kninske županije 19 osoba oboljelo je od COVID infekcije: osam ih je s područja Šibenika, četiri su iz Vodica, po dvije iz Drniša i Knina te po jedna iz Pirovca i Tisnog. Zaražena je jedna osoba koja trenutačno boravi na području Biskupije, strani državljanin koji je izložen infekciji u inozemstvu.

Preminula je ženska osoba starije životne dobi oboljela od COVID infekcije. Trenutačno je 161 aktivni slučaj oboljenja od koronavirusa, od toga se 16 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 403 osobe.

11:34 Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji detektirana je 281 nova COVID pozitivna osoba. Broj hospitaliziranih je 107, a na respiratoru je 13 pacijenata.

Preminula je jedna osoba. Trenutačno je na COVID-19 pozitivno i 96 djelatnika Opće bolnice Varaždin.

11:25 Na području Zadarske županije 66 je novooboljelih osoba od koronavirusa. 30 novozaraženih osoba je iz Zadra, 11 ih je iz Benkovca, sedam iz Nina, po dvije osobe iz Bibinja i Poličnika. Po jedan novi slučaj zaraze zabilježen je na području Obrovca, Biograda, Jasenica, Pakoštana, Pašmana, Posedarja, Povljane, Privlake, Ražanca, Sv. Filipa i Jakova, Škabrnje, Tkona, Vrsa i Zemunika Donjeg. U ovome trenutku na području županije aktivno je 497 slučajeva zaraze, od kojih je 229 muških i 268 ženskih osoba.

Testiranje u Domu za starije i nemoćne osobe "Ivan Pavao II." u Biljanima Donjim pokazalo je da su još dva štićenika i pet djelatnika pozitivni na koronavirus i svi su asimptomatski. "Iz najnovijih podataka vidljivo je da i mlađe osobe mogu imati teže simptome i kliničku sliku", rekao je voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirana su 24 bolesnika, od kojih je njih pet na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru hospitalizirano je devet bolesnika.

11:00 U Varaždinskoj županiji od subote su zabranjena okupljanja više od 30 osoba, ograničava se broj prisutnih na vjerskim okupljanjima na najviše 50 osoba, na koliko su ograničena okupljanja i na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te u kinima.

Ograničava se broj kupaca u trgovinama. Ugostiteljski objekti smiju ostati otvoreni najduže do 22 sata, nakon toga dopuštena je samo priprema i dostava hrane za van. Zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, kao i izlasci korisnika iz tih objekata.

Preporuka je da se privatna okupljanja ograniče na članove dvaju različitih kućanstava, a poslodavcima je preporučeno organiziranje rada uz razmak između djelatnika i provjetravanje prostorija.

Obustavljaju se korištenja sportskih terena, sportskih i rekreacijskih centara za timske sportove, izuzev za ekipe koje su u sustavu natjecanja. Obustavljaju se i amaterski kulturno-umjetnički programi. Nove mjere ostaju na snazi do 30. studenoga.

10:53 Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, za protekli dan je 650. Mjera samoizolacije izrečena je za 957 osoba.

Od 664 obrađene pozitivne osobe: 238 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 289 njih kontakt je COVID pozitnih osoba, osam je osoba doputovalo iz Rusije, Makedonije, Italije i Njemačke. Devet osoba su štićenici/djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi. U osam domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 14 korisnika i jedne nezdravstvene djelatnice, a dva su korisnika, nažalost, preminula.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 23 učenika i tri nastavnika osnovnih škola te 22 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 462 učenika i četiri nastavnika osnovnih te 389 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalaze se 24 osobe. Zaključno, trenutačno je u Gradu Zagrebu 3727 aktivnih slučajeva.

10:49 Na području Brodsko-posavske županije zabilježen je 121 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Prema prebivalištu, 18 je novih slučajeva u Slavonskom Brodu, 12 u Donjim Andrijevcima, pet u Sibinju, po dva u Garčinu, Klakaru i Oprisavcima, jedan u Brodskom Stupniku, a jedna je zaražena osoba s područja druge županije.

Hospitalizirano je ukupno 48 osoba, od čega u slavonskobrodskoj bolnici 34, a u novogradiškoj bolnici 14. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1331 osoba.

10:47 U Primorsko-goranskoj županiji zaražene su 192 osobe. Prema riječima glavnog epidemiologa Dobrice Rončevića i dalje među novozaraženima dominira radno-aktivna populacija s udjelom od čak 78 posto te studenti, dok je među djecom i starijim od 65 godina znato manji broj u novim COVID-19 pozitivnim slučajevima.

Također ističe da je najveći broj novooboljelih u Gradu Rijeci i riječkom prstenu, zatim na području Liburnije, crikveničko-vinodolskog kraja i otoka Krka, dok se najmanji broj novih slučajeva zaraze bilježi u Gorskom kotaru. Dodao je da su 52 razredna odjeljenja u Županiji trenutno na online nastavi, međutim situacija nije takva da bi se sugeriralo potpuni prelazak na takav model u pojedinim ili svim školama. U riječkom KBC-u u protekla 24 sata na liječenju je bilo 55 COVID-19 pacijenata. Sedam osoba je novoprimljeno, četiri bolesnika su otpuštena iz bolnice, a jedna muška osoba je preminula.

10:41 Na području Zagrebačke županije trenutačno je aktivno 2347 slučajeva. U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 209 osoba. Iz Velike Gorice su 42 novozaražene osobe, iz Dugog Sela njih 24, iz Samobora 20, Zaprešić ima 19 zaraženih, Jakovlje 18, Sv, Ivan Zelina 14, Jastrebarsko devet, Sveta Nedelja i Bistra po osam, Vrbovec i Brdovec po sedam, a Rugvica pet. Četiri nova slučaja zaraze bilježi Križ, po tri su u  Kravarskom, Žumberku i Rakovcu, po dva u Ivanić-Gradu, Stupniku, Pisarovini i Dubravi. Luka, Klinča Sela, Krašić, Orle, Kloštar-Ivanić, Brckovljani i Gradec imaju po jednog novozaraženog.

Samoizolacija je propisana učenicima deset razreda osnovnih škola i tri razreda srednjih škola s područja Zagrebačke županije. U jednom domu za starije sa šireg zaprešićkog područja pozitivno je deset korisnika i jedan djelatnik, a epidemiološka je obrada u tijeku.

10:38 S područja Osječko-baranjske županije 127 osoba je pozitivno na koronavirus. S područja Grada Osijeka i osječkih prigradskih naselja njih je 70. Devet je osoba iz Našica, šest je s područja Grada Đakova, pet s područja Donjeg Miholjca, tri iz Valpova, iz Belišća dvije i iz Belog Manastira jedna osoba.

Četiri su osobe iz Čepina, a općine s tri novopozitivne osobe su Čeminac i Marijanci. Po dvije imaju Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci i Satnica Đakovačka. Jednu novopozitivnu osobu imaju Podgorač, Bizovac, Donja Motičina, Feričanci, Jagodnjak, Bilje, Šodolovci, Magadenovac, Semeljci, Strizivojna i Viljevo.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 119 osoba oboljelih od koronavirusa, a i dalje je 25 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice, koja je odlukom Ministarstva zdravstva sada COVID bolnica, hospitalizirane su 23 osobe. Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek preminuo je jedan muškarac iz Osijeka, 1934. godište, a osim COVID-19 imala je i niz drugih kroničnih bolesti. U samoizolaciji se na području županije ukupno nalazi 4699 osoba.

10:37 Od subote se na području Karlovačke županije zabranjuju posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne te ustanovama za smještaj teško bolesnih osoba s invaliditetom. Također, korisnicima tih ustanova zabranjuju se izlasci iz objekata u koje su smješteni, osim ako je njihov izlazak uvjetovan medicinskim razlozima. Mjera ostaje na snazi do 30. studenoga.

10:35 Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen je 21 novi slučaj bolesti COVID-19. Velik dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih je u tijeku.

Na području županije trenutačno je aktivno 240 slučajeva bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju nalazi se 20 pacijenata. U OB-u Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na virus SARS-CoV-2, a riječ je o osobi iz opće populacije, starije životne dobi, koja je u kliničkoj anamnezi imala više bolesti.

10:28 U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka je obrada u tijeku. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1456 osoba.

10:23 U posljednja 24 sata zabilježeno je 2848 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.356. Među njima je 1278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta.

Preminulo je 29 osoba.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 59.415 ljudi zaraženih novim koronavirusom, od kojih je njih 683 preminulo. Ukupno se oporavilo 43.376 osoba, od toga 2306 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 31.677 ljudi. Do danas je ukupno testirano 532.288 osoba, od toga 8906 u posljednja 24 sata.

10:21 S područja Ličko-senjske županije 24 su novooboljele osobe od COVID-19. Osmero je oboljelih iz Gospića, sedmero iz Senja, petero iz Otočca te četvero iz Novalje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljela 621 osoba od COVID-19 s područja županije. Od toga je 128 aktivnih slučaja, 468 ljudi je izliječeno, a 25 je preminulih. Od jučer je testirana 71 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 285 ljudi.

10:09 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 23 osobe iz Metkovića, 19 osoba iz Dubrovnika, po sedam osoba iz Župe dubrovačke i Ploča, šest osoba iz Opuzena, četiri iz Korčule, po dvije iz Konavala, Orebića i Smokvice, po jednoj iz Blata, Lumbarde, Kule Norinske, s Mljeta, iz Stona te iz Trpnja, kao i dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

Dvije su osobe preminule: muškarac iz Ploča (rođ. 1940.) i muškarac iz Župe dubrovačke (rođ. 1940.). U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 45 osoba pozitivnih na koronavirus. Osam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, tri su na respiratoru na neinvazivnoj ventilaciji, a dva na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1114 osoba.

9:56 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 86 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Iz Vukovara je 21 novozaražena osoba, 17 ih je iz Vinkovaca, sedam iz Županje, pet iz Borova, četiri iz Ivankova, a po tri iz Novih Mikanovaca, Ilače i Bogdanovaca. Nuštar, Slakovci, Šiškovci, Bobota i Ilok imaju po dva nova slučaja, dok je po jedna zaražena osoba iz Andrijaševaca, Apševaca, Bapske, Bršadina, Cerića, Drenovaca, Lovasa, Otoka, Retkovaca, Sotina, Strošinaca, Štitara i Tovarnika. Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 2314, od kojih je 1813 osoba izliječeno, a ukupno su 33 preminule. Trenutačno su u županiji 52 pacijenta hospitalizirana zbog bolesti COVID-19. U samoizolaciji na području županije je 966 ljudi.

9:55 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 497 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja županije. Za 53 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 17 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (sedam iz Italije, pet iz Zagreba, tri iz Slovenije i dva iz Rijeke).

U epidemiološkoj obradi nalazi se devet osoba. Izliječeno je 28 osoba. Trenutno je 368 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 423 osobe.

9:49 Od jučer je 2848 pozitivnih, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš. "Iako je broj velik, čini se da usporava. Porast u ovom tjednu je 22 posto. Broj aktivnih manji je za 1051, što ukazuje na to da možda epidemija ipak usporava. Broj hospitaliziranih je u porastu", dodao je Beroš i najavio da će današnje brojke iz Nacionalnog stožera možda malo kasniti zbog velikih brojki koje treba obraditi.

9:34 U Sisačko-moslavačkoj županiji je dvadeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o deset iz Siska, pet iz Petrinje, tri iz Novske te po jednoj iz Kutine, Sunje i Martinske Vesi.

9:32 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devet je novozaraženih osoba iz Bjelovara, pet iz Grubišnog Polja, tri iz Daruvara, po dvije iz Čazme, Garešnice, Nove Rače i Hercegovca, a po jednog novozaraženog imaju Rovišće, Velika Pisanica i Đulovac. U samoizolaciji se nalaze 844 osobe. Jedna je osoba preminula s koronavirusom.

9:21 U Zagrebu je 650 je pozitivnih. U Štamparu je 400 Zagrepčana dobilo pozitivan test. "Jučer je u Štamparu testirano 1025 uzoraka, 400 ih je pozitivno", potvrdio je za DNEVNIK.hr Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

8:27 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 178 slučajeva zaraze koronavirusom, 157 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 21 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalaze 563 osobe, a ukupno je testirano 13.277 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 247 uzoraka, od kojih su 24 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih, kao i svih suspektnih osoba.

8:21 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da režim prelaska granica ostaje do 19. studenoga. U nekoliko županija pooštrene su epidemiološke mjere. Radi se o Brodsko-posavskoj, Zadarskoj, Karlovačkoj i Gradu Zagrebu.

U srijedu su, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije, a na prijedlog županijskog stožera, pojačali mjere vezane za ograničavanje javnih okupljanja na 30 osoba, vjerskih okupljanja, kulturnih i sportskih aktivnosti na 50 te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

"Bliže se dani vikenda kada se ljudi obično tradicionalno opuste u društvu rodbine i prijatelja. Nažalost, podaci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede pa nadalje, što se dijelom može pripisati ponašanju tijekom vikenda", rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Upozorio je kako je posebno u te dane važno, koliko je moguće, smanjiti društvene aktivnosti, privatne proslave, druženja iz kojih se najčešće širi infekcija unutar kućanstva i obitelji, a onda i na radnim mjestima.

8:14 Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na sjednici Vlade da je hrvatski zdravstveni sustav pod snažnim pritiskom. "Za sada se dobro nosimo s njim, a vjerujem i u budućnosti. Pripremili smo kapacitete za sve scenarije", rekao je Beroš.

"Imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i unatoč pritisku uspijevamo ispunjavati zadaću. Veliku pomoć i dalje dobivamo od građana koji svojim ponašanjem mogu utjecati na daljnje tijekove širenja zaraze", kazao je Beroš.

Pročitajte i ovo Opća bolnica Varaždin do kraja mjeseca U Varaždinskoj županiji od subote strože mjere: Kafići smiju raditi do 22 sata, okupljanja do maksimalno 50 ljudi

Pročitajte i ovo Mislav Bago - Istraživanje koronavirusa VIŠE OD 250 DANA BORBE Ekskluzivno istraživanje: Podržavaju li građani odluke Stožera u borbi protiv korone i što se sve promijenilo od prvog vala

8:06 Premijer Andrej Plenković kazao je da se broj oboljelih i dalje povećava. "Brojevi su veliki u Hrvatskoj, ovaj tjedan rast oboljelih je sporiji", dodao je. Više sa sjednice Vlade možete pročitati ovdje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene