Zbog koronavirusa rodilje su na porođaju bez pratnje, a djeci koja su hospitalizirana ne smije se u posjet. Rodilje su zbog toga očajne, a roditelji pod stresom. Udruge upozoravaju da je to protivno svim konvencijama o pravima djece, a stručnjaci tvrde da odvajanje male djece od roditelja tijekom liječenja izaziva dodatnu bolest – hospitalizam.


Zbog konvulzija Jelenina je osam mjeseci stara djevojčica završila sama u bolnici. Izbora, kaže, nije bilo.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa Stigli novi podaci stožera: Pogledajte stanje po županijama Ivana Radačić U epidemiji smanjena skrb za trudnice: "Žene se osjećaju traumatizirano ako porod ne ide po njihovim željama"

"To je za nju sigurno bio šo jer je ona sigurno zaspala u mojim rukama, a probudila se u nepoznatom okruženju, sama u krevetiću i sobi jer je imala temperaturu", rekla je Jelena Ferin.

Zbog mjera nacionalnog kriznog stožera, majci je zabranjen pristup. Stručnjaci tvrde da odvajati tako malu i bolesnu djecu od roditelja ima teške posljedice.

"To što djeca dobivaju je nova bolest jer zbog jedne su bolesti su u bolnici, a dobivaju hospitalizam", rekao je pedijatar i neonatolog Milan Stanojević.

Stanje je to koje doktor Stanojević dijeli u tri faze. U prvoj se javlja prosvjed zbog odvajanja, u drugoj potom strah, a na kraju indiferentnost. Udruzi Roda javlja se sve više roditelja s istim problemom.

"Priče su im strašne: od onih koji su ostavili dijete od osam mjeseci do dvije godine same na odjelu u plaču i suzama", rekla je Daniela Drandić iz Udruge Roda.

Javljaju se i rodilje kojima je onemogućeno da s pratnjom prođu porođaj.

"Pratnja na porodu i je inače veliki problem i različito se regulira, a sada je još gore. Niti u jednom rodilištu ne mogu s pratnjom", rekla je Drandić.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su odluke o ovom pitanju prepuštene zdravstvenim ustanovama, ali da članovi Nacionalnog kriznog stožera razmišljaju da se omoguće posjeti majkama. Doktor Stanojević je rekao da Stožer treba "razmišljati o tome kolika je štetnost u odnosu na korist, osobito kada je u pitanju dugoročna šteta".

Jelena Ferin je informacije mogla dobiti u bilo koje doba dana ili noći. Osoblje je, kaže, bilo divno, ali je kontakt s djetetom bio nikakav.

"Kad je vidjela mene i tatu i seku blizanku, nije nas prepoznala. Gledala je prema sestrama i nije bila povjerljiva prema nama. Nije znala tko smo i po što smo došli", ispričala je.

U Rodi kažu da, umjesto da se u kriznim vremenima trudnicama, rodiljama, djeci i roditeljima omogući više podrške, kod nas se događa upravo suprotno. Ministar za sada konkretan odgovor nema i sve ostaje na razmišljanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju