Obavijesti Pretražite Navigacija
nezakonitost prodaje plina

Policija detaljno opisala kako je izgledala pljačka Ine: Proširena istraga i zatražen pritvor za Leku i Mandića

Uskok je u utorak nakon policijske kaznene prijave proširio istragu i zatražio pritvor za direktora tvrtke EVN Croatia Plin Vladu Mandića i bivšeg rukovoditelja Prodaje plina i energije Ine Stjepana Leku, koji je bio zamjenik ranije uhićenog Inina direktora Damira Škugora.

Leko i Mandić u ponedjeljak su uhićeni u nastavku istraživanja nezakonitosti u prodaji plina.

Nakon pretraga prostorija i prikupljanja dokaza ispitani su u Uskoku, a poslijepodne će biti privedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Tvrtka EVN Croatia Plin bila je jedan od opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin, a među kojima je bila i Plinara istočne Slavonije, čija je sada već bivša direktorica Marija Ratkić otprije obuhvaćena istragom. Mandićeva tvrtka pokrivala je područje Dalmacije.

Zbog štete Ini od milijardu kuna ranije su uhićeni bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić te bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Pročitajte i ovo INA - 1 DNEVNIK NOVE TV Nastavak plinske megaafere: "Po kojim se cijenama i kako preprodavao plin?"

Pročitajte i ovo Uhićenje Vlade Mandića - 1 Uhićenja u Zagrebu VIDEO USKOK objavio detalje akcije: Uhićeno više osoba, muljali s plinom i prali novac, završen pretres

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali ga po čak 210 eura. Damir Škugor i Husić i dalje su u istražnom zatvoru, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

"Istražni zatvor će se tražiti. Doista u ovoj fazi pretpostavljam jer nisam dobila prijedlog Uskoka. S obzirom na to da je Damir Škugor u istražnom zatvoru isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, jedino logično mi se nameće da će po istoj osnovi tražiti produljenje. Za koje svjedoke, u ovom trenutku ne znam. Prijedlog nismo dobili. U svakom slučaju, mi ćemo se tom prijedlogu usprotiviti", kazala je Škugorova odvjetnica Sandra Hančić.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti:

"USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv petero okrivljenika i jednog trgovačkog društva od 28. kolovoza 2022., na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o proširenju istrage protiv četvorice okrivljenika i to dvojice iz prethodnog rješenja (1975., 1978.) i još dvojice hrvatskih državljana (1983., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te pranja novca.

Antidatirani upiti za davanje ponuda

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do 27. kolovoza 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije INA – Industrija nafte d.d. (dalje: INA), u cilju pribavljanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, a u okviru plana prethodno ustrojenog zločinačkog udruženja, koristeći ovlasti u upravljanju procesima nabave i prodaje prirodnog plina koje ima kao direktor dogovorio s VII. okr. rukovoditeljem Prodaje plina i energije zaduženog za izradu komercijalnih uvjeta – ponuda, provjeru kreditne sposobnosti kupca i ovlaštenog za supotpis ugovora o prodaji prirodnog plina, II. okr. osnivačem i direktorom jednog trgovačkog društva i direktoricom Plinare istočne Slavonije d.o.o. (dalje: PIS) da u trenutku kada je došlo do značajnog porasta cijene prirodnog plina na tržištu, sačine i u sustav INA-e uvedu antidatirane upite za davanje ponuda kao i antidatirane komercijalne uvijete - ponude za kupnju plina te prihvate takvih ponuda.

Na taj su način neistinito prikazali da je dogovor PIS-a i tog trgovačkog društva kao kupaca prema INA-i kao prodavatelju prirodnog plina po iznimno niskim cijenama postignut u prosincu 2020. godine, iako je stvarno takav dogovor postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021. godine za PIS, odnosno u studenome 2021. godine za to trgovačko društvo.

Na temelju zaključenih ugovora o prodaji prirodnog plina tijekom 2021. i 2022. godine dogovorene su dnevne količine plina alocirane na PIS radi daljnje prodaje tog plina trgovačkom društvu, dok je od prosinca 2021. godine dio dogovorene količine plina I. okr. prodavao trgovačkom društvu neposredno iz društva INA, uvijek po fiksnoj cijeni od 19,46 eura/MWh neovisno o promjenama cijene plina na energetskom tržištu, na koji način su ukupni troškovi trgovačkog društva za nabavu prirodnog plina od PIS-a i INA-e u 2021. i 2022. godini iznosili 242.140.032,09 kuna.

Pročitajte i ovo Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja megapljačka i krivci "Nema odustajanja unatoč udarima": Grmoja sazvao novo saslušanje o Ini, ponovo pozvao Plenkovića

Pročitajte i ovo Vladislav Veselica - 1 "Izrečene su apsolutne neistine" Član Uprave JANAF-a opleo po Kovačeviću: "Apsurdno je da se Vijeće bavi i zamara hrvatsku javnost riječima čovjeka upitnog kredibiliteta"

Tako kupljeni prirodni plin putem trgovačkog društva kontinuirano su prodavali jednom inozemnom društvu i to po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, u rasponu do 210,26 eura/MWh, na koji način je trgovačko društvo ostvarilo priljeve od prodaje plina od ukupno najmanje 171.251.224,78 eura u kunskoj protuvrijednosti od ukupno najmanje 1.288.602.827,61 kuna.

Slijedom toga je kumulirana razlika nabavne i prodajne cijene plina iznosila ukupno najmanje 1.046.462.795,52 kuna za koji iznos je oštećena INA.

Pogodovanje trgovačkom društvu

Osim toga se osnovano sumnja da su, od kolovoza 2021. pa nadalje, I. i VII. okr. pri zaključenju više ugovora o kupnji prirodnog plina kontinuirano pogodovali trgovačkom društvu koje zastupa VIII. okr. na način da su antidatirali komercijalne uvjete – ponude za kupnju plina navodeći na ponudama ranije datume, na koje datume su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda, dok je VIII. okr. na tako sačinjene ponude stavljao antidatirane prihvate ponuda, te su radi daljnjeg ostvarenja prethodno opisanog plana, I., II. i VII. okr. uključili društvo koje zastupa VIII. okrivljenik.

Naime, I. i VII. okr. pripremili su i potpisali ugovor o prodaji prirodnog plina INA-e za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. godine s društvom koje zastupa VIII. okr. koji je na traženje I. okr. taj ugovor potpisao, te sukladno uputi I. okr. dogovorio s II. okr. prijenos ugovorene količine plina društvu II. okrivljenika.

Time su prouzročili štetu INA-i od najmanje 451.978,00 eura (kunska protuvrijednost 3.405.428,24 kuna) te su stvorili uvjete da izvršenjem opisanih ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja višemilijunska šteta za INA-u.

Pranje novca

Također se osnovano sumnja da je II. okr., od srpnja 2021. do 20. travnja 2022., u Zagrebu i Novoj Gradiški, znajući za nezakonito porijeklo novčanih sredstava pribavljenih na prethodno opisani način, kako bi im zametnuo trag i neistinito prikazao da proizlaze iz zakonitog izvora, nakon što je koristeći pravnu osobnost trgovačkog društva kojem je bio jedini osnivač i direktor na račun tog društva primao novac koji proizlazi iz trgovine plinom te kumulirao dobit ostvarenu nezakonitim postupanjem, dalje raspolagao nezakonito stečenim materijalnim sredstvima ulaganjem u zakonite tijekove novca te kupnju nekretnine u Novoj Gradiški za iznos od 564.200,00 kuna.

Pročitajte i ovo INA - 2 ispitani svjedoci Pljačka Ine: Iz pritvora pušten bivši šef HOK-a Josip Šurjak

Pročitajte i ovo Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić milijunske otpremnine Pogledajte što su neki od Vladinih kandidata za nove hrvatske članove Uprave Ine ranije govorili za Dnevnik Nove TV

Nadalje se sumnja da je II. okr. na ime pozajmica prenio u korist drugog trgovačkog društva najmanje 6.804.380,80 kuna, dok je na ime povrata pozajmica u korist računa koji glase na njegovo ime isplatio ukupno najmanje 6.513.261,60 kuna. Jednako tako je od srpnja 2021. do travnja 2022. s bankovnih računa trgovačkog društva prenio najmanje 14.056.675,50 kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist bankovnog računa istog trgovačkog društva, a novčana sredstva od najmanje 356.625,00 kuna vratio je na račun trgovačkog društva.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora", stoji u priopćenju Uskoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene