Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV

Nastavak plinske megaafere: "Po kojim se cijenama i kako preprodavao plin?"

Plinska afera u INI dobila je nastavak i nove sudionike. Nakon što je u intervjuu za Dnevnik Nove TV predsjednik Uprave Ine izjavio da je u tvrtki, uz Damira Škugora, za malverzacije osumnjičen i njegov podređeni, USKOK i policija danas su uhitili još dvojicu osumnjičenih. Detalje najnovijih uhićenja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Kućnu adresu napustio je s torbom u ruci i u društvu istražitelja. Kod Vlade Mandića, šefa plinske tvrtke EVN Croatia Plin u stranom vlasništvu, ali i Stjepana Leke, jednog od direktora u Ini s kojim je dogovarana prodaja plina. USKOK i policija tražili su dokumentaciju. Pretresali i poslovne prostore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirao na natpise Javio se Pavao Vujnovac: "Niti ja, niti PPD nemamo dodirnih točaka s aferom u Ini" Slika nije dostupna "Ovo je tek početak" Kakav obrat u megaaferi Ine! USKOK ima dokaze da je ministar Filipović lagao? Spominje se još jedno ime blisko Plenkoviću

"U ovom trenutku zbilja vam ništa ne bi mogla reći", kazala je Mandićeva odvjetnica Ines Margetić.

Leko je u Ini bio zamjenik Damiru Škugoru koji je u zatvoru. Neslužbeno se spominje da je supotpisivao sporne plinske ugovore. Ranije je saslušan, ali kao svjedok u istrazi protiv Škugora. U rujnu je dobio otkaz.

INA - 1 INA - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Svatko tko je radio nešto što nije smio - za to treba i odgovarati!", poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a ministar pravosuđua Ivan Malenica kazao je da Vlada podržava rad neovisnih tijela, USKOK-a, DORH-a i PNUSKOK-a koji istražuju (ne)postojanje kaznenih djela. "Očito su, kad su istraživali predmet gospodina Škugora došli i do ovog predmeta. Očekujemo od novih članova Ine i Uprave da promijeni taj način upravljanja, ali i kontrole samih procesa unutar Ine“, rekao je Malenica.

Po kojim se cijenama i kako preprodavao plin s distributerom za Dalmaciju i Liku, je li i za koliko u ovom slučaju oštećena Ina? Mnogo je pitanja na koje istraga od uhićenih menadžera traži odgovore. Sumnjiče ih za zloporabe u gospodarskom poslovanju.

U Ini su zasad suzdržani oko sumnji u nezakonitosti

"Ina se zalaže za utvrđivanje svih činjenica vezanih uz slučaj Škugor, te surađuje s istražnim tijelima. Zbog tajnosti istrage, Ina nije u mogućnosti komentirati detalje slučaja".

INA - 1 INA - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Zbog kojeg je saborska oporba prošli tjedan pokrenula saslušanja na antikorupcijskom vijeću. Novi krak istrage ih ne iznenađuje, kažu u Mostu.

"Još jedan dokaz koliko se Ina sustavno potkradala. Kako je hrvatska strana, hrvatski članovi Uprave, ali i Vlada i Mađari kako su zatvarali oči. Sasvim je jasno da korupcija i izdaja zaudaraju sve do Banskih dvora", poručio je Mostov Nikola Grmoja.

I prije sljedećeg tjedna, za kada su najavili novu rundu ispitivanja u Saboru bit će jasnija i sudbina uhićenog dvojca, ali je li bilo i drugih, spornih ugovora.

INA - 1 INA - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Kako je i rečeno, predsjednik Uprave Ine Peter Ratacics neki je dan u Dneniku Nove TV dao naslutiti upravo ovakav epilog i potez istražitelja. Evo što je točno rekao.

"Zar zaista iskreno vjerujete da je tako veliku operaciju mogla izvesti, toliko velikim iznosima novca baratati samo jedna jedina osoba? Samo jedna osoba ne, sigurno ne. Vidjeli smo već i unutar istrage u Ini da je imao suradnike, njegov podređeni bio je dio grupe, zajedno su počinili ovaj zločin. Ali na pitanje tko je još bio uključen, odgovore mora istražiti i dokazati USKOK“, kazao je Ratacics dodavši da prema njegovoj unutarnjoj istrazi izgleda da je dvoje ljudi bilo uključeno u ovu grupu. Škugor i njemu podređena osoba.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene