Obavijesti Video Pretražite Navigacija
milijunske otpremnine

Pogledajte što su neki od Vladinih kandidata za nove hrvatske članove Uprave Ine ranije govorili za Dnevnik Nove TV

Aktualno Galerija Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić Foto: DNEVNIK.hr Uprava INA-e Uprava INA-e Foto: DNEVNIK.hr Miroslav Skalicki Miroslav Skalicki Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Šimović Hrvoje Šimović Foto: DNEVNIK.hr +0 Emanuel Kovačić Galerija 1/5 >>
Tko su kandidati za nove članove uprave Ine i što su govorili u Dnevniku Nove TV te hoće li biti moguće neisplatiti milijunske otpremnine dosadašnjim članovima? Premijer je uvjeren da će Nadzorni odbor naći način. Više o ovoj temi donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara-Knezović.

Dok hrvatski članovi uprave Ine ne da nisu dali ostavke, nego im premijer traži načina kako da ih ostavi bez otpremnina, Vlada je predložila tri nova člana u Upravi. 

Ali da se ne opeče kao ovaj put, ima nekih novina.

Energetski stručnjak Miroslav Skalicki, profesor s ekonomije Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić glavni savjetnik za vanjske subjekte, novi su kandidati za članove Uprave Ine. Na razdoblje od šest mjeseci.

Gostujući u Dnevniku Nove TV govorili su ovako:

"Kako će se cijene naftnih prerađevina kretati u Europi, tako ćemo i mi prolaziti", izjavio je energetski stručnjak Miroslav Skalicki u svibnju ove godine. Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Šimović krajem siječnja je kazao: "Dugoročno treba uvijek promišljati to što nas čeka. Zelena tranzicija, digitalizacija, održivi razvoj i demografija".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sigurnosno pitanje Plenković opleo po Milanoviću: "Jasno je tko od početka govori istinu, a tko nastoji stvar relativizirati. Predsjednik Republike išao je manipulirati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIVREMENO RJEŠENJE Plenković zatražio ostavke: Vlada iza zatvorenih vrata predložila tri nova hrvatska člana Uprave Ine

Ali da bi došli novi došli, prvo moraju otići stari i to oni koji se na premijerove poruke oglušuju.

"Moram priznati da sam iznenađen činjenicom da se nitko od njih nije oglasio u ova četiri tjedna uopće, što je po meni još gore. Imate mega aferu u kojoj svi mi, koji imamo najmanje veze s tim, moramo nešto govoriti, a oni koji trebaju u zadnjih tjedana nisu rekli ništa", kazao je premijer Plenković nakon sjednice Vlade.

Ako ne odu do srijede, Nadzorni odbor će prvo predstaviti nalaz unutarnje revizije, a onda ih smijeniti.

"Poduzet će sve mjere pa i ove vezane uz isplatu otpremnina", uvjeren je premijer. Upitan može li se dogoditi da ne dobiju otpremninu, kratko je rekao "može, može".

Na tom tragu još prošli petak bio je i resorni ministar. "Bilo kakve otpremnine u ovom trenutku su apsolutno neprimjerene", govorio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Ostati bez otpremnine mogu ako sami pristanu na to. Ali Mostov Troskot smatra kako mora postojati i pravni način da se u ovakvim situacijama otpremnine blokiraju.

"Gdje vi u korporaciji kada izgubite za firmu milijardu kuna, a to je ono što znamo, što sigurno utječe i na cijenu dionice i na percepciju kompanije i na reputacijski rizik, da se takve greške nagrađuju s dodatnim otpremninama u višemilijunskom iznosu?", pita se Zvonimir Troskot.

"Kad su građani u strahu od cijena nafte i plina i struje, da ljudi koji najviše zarađuju, koji su već milijune bonusa dobili na svoje račune za prethodnu godinu, se grčevito drže za otpremnine. A uopće ne osjećaju odgovornost za ono što nisu radili, a morali su raditi prema zakonu", kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Premijer se s njima nije čuo. "S njima komunicira ministar. Što ću ja sad nekom prevodit hrvatski", kaže. 

A novi članovi uprave, smatra državni tajnik, ne mogu više raditi za ovakve astronomske cifre.

"Ako mi radimo za plaće koje su svima poznate, a nosimo na sebi veliku odgovornost pa da netko ima plaću veću od premijerske, a nije sposoban ni ostavku podnijeti iz moralnog čina, to govori o tim ljudima samima", naglasio je državni tajnik Ivo Milatić.

Nemaju još puno vremena. Srijeda je tu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene