Dok se čeka pravosudni rasplet najveće afere u hrvatskoj povijesti, pitanje je što će biti s pola milijarde kuna, za koje premijer Plenković kaže da su već uplaćeni u državni proračun. Iz Vlade su kratko poručili kako premijer nije ništa pogrešno rekao. Reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid istražila je može li država raspolagati tim novcem dok traje postupak i u kojem slučaju će taj novac doista pripasti državi.


Samo pet dana nakon uhićenja glavnih aktera u aferi s plinom koji su Inu oštetili za više od milijardu kuna, premijer je slavodobitno poručio: "Već je danas s računa jedne od osobe involviranih u ovaj slučaj uplaćeno u državni proračun oko 450 milijuna kuna“

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Tko je AP? Ne znam odnosi li se na mene, ali imam dojam da autorice nisu zadovoljne tim dotičnim AP" Pripreme za izbore: Ilustracija - 8 Korak po korak - pripreme za odlučujuću utakmicu počinju: "Razgovaramo, ali ne bih sada o imenima"

Taj se novac trenutačno čuva na računu Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, i to je sve što u ovom trenutku država može s njim jer se radi o privremenoj mjeri osiguranja sredstava.

Sudac Županijskog suda Krešimir Devčić smatra da neovisno o tome što se radi o sredstvima koja se nalaze na privatnom računu, Sud nalaže bankama da ta sredstva moraju staviti na račun državnog proračuna, a sve kako bi se u konačnici osiguralo oduzimanje te imovine, odnosno novčanih sredstava u slučaju osuđujuće presude.

Ali čak i u tom slučaju moguće je da novac neće ostati državi, drugim riječima, ako Ina kao oštećenik u ovoj aferi podnese imovinsko-pravni zahtjev.

Devčić je kazao da Ina, nakon što se okonča kazneni postupak, može tražiti da se ta sredstva doznače na njezin račun. "Ako Ina, odnosno oštećenik, tijekom postupka ne postavi imovinsko-pravni zahtjev, onda sredstva idu u državni proračun“, pojašanjava.

Hrvoje Krešić Pravne zamke za Vladu: "Mora se dati jako valjan razlog za smjenu. Naravno da se u ovoj priči sve vrti oko otpremnina"

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković Jandroković: "Očekujem da ostali članovi Uprave Ine podnesu ostavke"

Iako ga još nisu podnijeli, iz Ine su kratko poručili da će poduzeti sve potrebne aktivnosti radi pristupanja postupku povrata financijskih sredstava.

Novac se ne smije dirati dok traje sudski postupak

Budući da se radi o privremenoj mjeri oduzimanja imovinske koristi, postoji mogućnost da novac bude vraćen osobi od koje je oduzet.

"Govorimo o vremenu o dvije godine do potvrđivanja optužnice što znači da bi se u roku od dvije godine trebala podignuti optužnica i biti potvrđena od strane suda. Ako se to ne dogodi onda bi se ta sredstva morala vraćati“, zaključio je Devčić.

A sve dok sudski postupak traje, oduzeti novac ne smije se dirati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju