Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u Zagrebu

VIDEO USKOK objavio detalje akcije: Uhićeno više osoba, muljali s plinom i prali novac, završen pretres

Aktualno Galerija +0 INA - 4 Galerija 1/1 >>
Zbog nezakonitosti u prodaji plina u ponedjeljak su u Zagrebu uhićeni još jedan direktor u Ini i direktor tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišne cijene. U prijepodnevnim satima obavljen je i pretres zgrade u kojoj živi jedan od osumnjičenika.

Nova akcija USKOK-a i policije i još jedan krak u istrazi povezanoj s plinskom aferom u Ini!

Uhićeni su Stjepan Leko, direktor u Ini zadužen za trgovinu plina i energije, te Vlado Mandić, šef kompanije EVN Croatia Plin koja je s Inom dogovarala prodaju plina. Iz tužiteljstva i policije potvrđeno je da traju kriminalističke radnje, među ostalim, zbog kaznenih djela zloporabe u gospodarskom poslovanju. Tijekom jutra pretresani su uredski prostori i lokacije na kojima žive, izuzeta je preostala dokumentacija.

Očekuje ih ispitivanje u USKOK-u. Leko, inače zamjenik ranije uhićenog Damira Škugora, ranije je saslušan kao svjedok u toj istrazi.

USKOK je, ne otkrivajući identitete osumnjičenih ni okolnosti slučaja, izvijestio da se uhićenja i hitne dokazne radnje provode na području Zagreba te da se odnose na više osoba za koje se sumnja da su u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu te pranja novca.

Ravnateljstvo policije je potvrdilo kako su tijekom jutra uhićene dvije osobe nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje te da je u tijeku provođenje dokaznih radnji. Policija dodaje da će "po završetku svih radnji" osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, a Uskoku podnijeti nadopunu kaznene prijave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirao na natpise Javio se Pavao Vujnovac: "Niti ja, niti PPD nemamo dodirnih točaka s aferom u Ini"

Pročitajte i ovo Davor Filipović Vruće pitanje Ministar Filipović o optužbama da ga je USKOK uhvatio: "To je laž!"

Tužiteljstvo nadodaje da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom predmetu o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Mediji pišu da je Leko, kao Škugorov zamjenik, u ranije pokrenutoj istrazi ispitan kao svjedok na okolnost prodaje plina. Zbog štete Ini od milijardu kuna ranije su uhićeni bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić te sada već bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.

Oglasila se i Ina. Poručili su da se zalažu za utvrđivanje svih činjenica vezanih za taj slučaj. Kažu da surađuju s istražnim tijelima, ali da zbog tajnosti istrage nisu u mogućnosti komentirati detalje.

Oglasio se i ministar pravosuđa Ivan Malenica. Rekao je da to neće utjecati na Vladu koja podržava rad neovisnih tijela. 

"Očito su, kada su istraživali predmet gospodina Škugora došli do ovog predmeta", rekao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene