Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj drame

Stigli nalazi sumnjivog bijelog praha pronađenog u Zagrebu: "Nije riječ o otrovu, molimo građane da ne šire paniku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strah u javnosti oko sumnjivog bijelog praha kojeg su građani Zagreba viđali u blizini vrtića i po parkovima Novog Zagreba, Trnja, Trešnjevke i Medvešćaka bio je neopravdan. Bijeli prah koji je uplašio građane nije nikakav otrov ili opasna tvar, izvijestio je gradski Ured za upravljanje hitnim situacijama.

Nalazi Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, vezani za uzorke sumnjivog bijelog praha kojeg su građani Zagreba psoljednjih dana viđali po parkovima i u blizini vrtića, pokazali su da nije riječ ni o kakvom otrovu. Nalaze je javnosti obznanio gradski Ured za upravljanje hitnim situacijama.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se" Ilustracija bizaran slučaj Muškarac preminuo dva dana nakon što je naslijedio 30 milijuna eura, obdukcija pokazala da je otrovan: "Imao sam osjećaj da je to bila ona..."

Priopćenje Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

"Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba Dr. Andrija Štampar prema dojavi građana jučer je izuzeo je uzorke 'nepoznate bijele tvari' koje su pronađene na više lokacija u Zagrebu.

Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodavaca.
Podsjećamo, prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, odrađena jučer, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna bit će ih sve više Proljetne temperature prizvale i - zmije: Probudili se poskoci, skrivaju se u oknima, šahtovima, olucima...

Dakle, u uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja što bi se moglo povezati s 'nepoznatom bijelom tvari' kako su javljali građani. Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga".

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana javnost je uznemirio i bijeli prah kojeg su građani Osijeka pronalazili posvuda po gradu i zbog kojeg su ugibali golubovi, no nakon uzetih uzoraka i detaljne analize, osječka policija obznanila je kako je riječ o običnoj kuhinjskoj soli.

Dojave o pojavi sumnjivog bijelog praha stizale su i iz Pule i Rijeke, gdje su građani čak ponudili nagradu od 5000 kuna za otkrivanje "trovača".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene