Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bit će ih sve više

Proljetne temperature prizvale i - zmije: Probudili se poskoci, skrivaju se u oknima, šahtovima, olucima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina vrsta otrovnica u Istri je poskok, a upravo je ta zmija u nekoliko navrata viđena prethodnih dana na području Gajane. Visoke temperature i mnogo sunca pozvali su zmije na buđenje pa se sada otkrivaju i njihova skrovišta - okna, šahtovi, oluci. Provjerite svoje!

Posljednjih je dana u oknima i šahtovima pronađeno nekoliko zmija, a uočen je i odrastao primjerak poskoka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Državni zavod za zaštitu prirode poziva Oprez: Bude se zmije! Slika nije dostupna Zbog velikih vrućina OPREZ: Zmije traže hlad u automobilima i WC-ima!

"Kod nas u Istri postoji samo jedna vrsta otrovnice. To je poskok koji je izgledom specifičan i teško ga je zamijeniti", rekao je  Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dodajući da unatoč nagađanjima nema službenih podataka o tome da na istarskom području postoje riđovke. Često se dogodi da ljudi zamijene kravosasa sa riđovkom, pa ga ubiju, iako je bezopasan. 

Odjelu za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dostavljena je fotogafija zmije u oknu kod Gajane, za koju se ustvrdilo da je riječ o odraslom primjerku poskoka koji je u oknu vrlo vjerojatno prezimio

S dolaskom toplijeg vremena očekuje se povećan broj takvih slučajeva, piše Glas Istre. 

Samo bez histerije

"Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica", rekao je Landeka o mogućem širenju panike među ljudima. Dodaje kako su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta te ih se nikako ne bi trebalo ubijati. 

Na istarskom području postoje i posebni provocirajući faktori koji mogu utjecati na to da zmije izađu iz svojih skrovišta ranije no u drugim dijelovima Hrvatske. 

"Zmije su jako osjetljive na vibracije, a kako je pred nama sezona šparuga, tako se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije. Time će mogućnost ugriza smanjiti na najmanju moguću mjeru", objašnjava Landeka.

Važno je istaknuti kako zmije u velikom postotku nisu agresivne te da se ugizi mogu pripisati strahu i samoobrani. 

Na pitanje što učiniti ako zmije učestalo viđamo u blizini kuća ili vrtova Landeka savjetuje da se
u tom slučaju može kupiti zaštitno repelentno sredstvo koje je dostupno u slobodnoj prodaji i može se naći u veterinarskoj ambulanti.

Opasan samo poskokov ugriz 

"Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne", zaključuje Landeka. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene