Obavijesti Video Pretražite Navigacija
URUŠNE VRTAČE

U Mečenčanima 88 rupa u zemlji i dalje prijeti stanovnicima, a otvaraju se i nove, na drugim područjima

Aktualno Galerija Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 8 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 8 Foto: DNEVNIK.hr Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 1 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 2 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 3 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 4 Galerija 1/8 >>
U roku od pet tjedana stvorilo se 88 rupa u zemlji od posljedica potresa, a geolozi još nisu stigli sve pregledati.

Da se crvene naljepnice daju za rupe u zemlji, sada bi ih bilo 88. A zemlja se urušava i na tromeđi Like, Korduna i Gorskog kotara. U općini Generalski stol otvorila se nova urušna vrtača.

Geolozi tamo još nisu stigli, jer imaju posla s rupama u Mečenčanima pa ne znaju što je ispod tog novog otvora, ali kažu vjerojatno je i on potaknut potresom.

''Kroz tu rupu kad se spusti mjera dođe do 17 metara dubine i onda kreće nekuda pod zemlju, pod stijenu'', objašnjava Davor Krivačić, zapovjednik DVD-a Bukovlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u pritvoru je Brutalni napad: Solinjanin pokušao ubiti 75-godišnju susjedu, slomio joj je kosti lica i rebra

Krško tlo prepuno je vrtača, udubljenja u zemlji, širokih i po sto metara. Urušne vrtače spuštanje su površinskog sloja zemlje, u ovom slučaju zbog potresa, u pukotine u stijeni, ili kaverne, koje su nastale i prije nekoliko stotina tisuća godina, a možda i nekoliko milijuna godina.

Postpotresna geneza urušnih vrtača u Hrvatskoj počela je prošle godine, u ožujku, kada se prva otvorila nakon zagrebačkog potresa na sjeveru Hrvatske u Stubičkim Toplicama. Nakon petrinjskog potresa u posljednjih pet tjedana, 88 vrtača u Mečenčanima, a trenutno ispituju hoće li i cesta na nekom dijelu tonuti.

Pročitajte i ovo Andrija Klarić na prosvjedu poduzetnika - 2 Vlasnik teretane ulijeva nadu poduzetnicima Otvorio teretanu pa završio u zatvoru: "Jedanaest mjeseci je prošlo. Od tih jedanaest, četiri i pol nismo ništa radili"

Pročitajte i ovo Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 NE VIDI NIŠTA SPORNO Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu

''Ovo kad čujete, kad lupaju čekićem po metalnoj ploči, time zapravo izazivaju blage vibracije koje se prenose s površine u podzemlje pa natrag i na taj način se dobije slika podzemlja 30-ak metara dubine'', govori Bruno Tomljenović, geolog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. 

Više informacija pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene