U roku od pet tjedana stvorilo se 88 rupa u zemlji od posljedica potresa, a geolozi još nisu stigli sve pregledati.

Galerija Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 8 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 1 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 2 +4 Postpotresne rupe otvaraju se diljem Banovine - 3

Da se crvene naljepnice daju za rupe u zemlji, sada bi ih bilo 88. A zemlja se urušava i na tromeđi Like, Korduna i Gorskog kotara. U općini Generalski stol otvorila se nova urušna vrtača.

Geolozi tamo još nisu stigli, jer imaju posla s rupama u Mečenčanima pa ne znaju što je ispod tog novog otvora, ali kažu vjerojatno je i on potaknut potresom.

''Kroz tu rupu kad se spusti mjera dođe do 17 metara dubine i onda kreće nekuda pod zemlju, pod stijenu'', objašnjava Davor Krivačić, zapovjednik DVD-a Bukovlje.

Slika nije dostupna Brutalni napad: Solinjanin pokušao ubiti 75-godišnju susjedu, slomio joj je kosti lica i rebra

Krško tlo prepuno je vrtača, udubljenja u zemlji, širokih i po sto metara. Urušne vrtače spuštanje su površinskog sloja zemlje, u ovom slučaju zbog potresa, u pukotine u stijeni, ili kaverne, koje su nastale i prije nekoliko stotina tisuća godina, a možda i nekoliko milijuna godina.

Postpotresna geneza urušnih vrtača u Hrvatskoj počela je prošle godine, u ožujku, kada se prva otvorila nakon zagrebačkog potresa na sjeveru Hrvatske u Stubičkim Toplicama. Nakon petrinjskog potresa u posljednjih pet tjedana, 88 vrtača u Mečenčanima, a trenutno ispituju hoće li i cesta na nekom dijelu tonuti.

Andrija Klarić na prosvjedu poduzetnika - 2 Otvorio teretanu pa završio u zatvoru: "Jedanaest mjeseci je prošlo. Od tih jedanaest, četiri i pol nismo ništa radili"

Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu

''Ovo kad čujete, kad lupaju čekićem po metalnoj ploči, time zapravo izazivaju blage vibracije koje se prenose s površine u podzemlje pa natrag i na taj način se dobije slika podzemlja 30-ak metara dubine'', govori Bruno Tomljenović, geolog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. 

Više informacija pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju