Novi potresi na području Banovine povećali su broj rupa u zemlji, trenutačno ih je više od 70. Otvorena je opcija i evakuacije tog dijela stanovništva. Ne otvaraju se samo rupe, već rasjedi i klizišta. Teren pregledavaju stručnjaci.

Galerija


Ako se nastavi ovim tempom, u Mečenčanima će biti više rupa nego stanovnika. Na dan se otvore po dvije.

Vezani članci Kuća Sofije Gačić - 3 Sramota u Mečenčanima: Policija joj ogradila kuću jer s nje padaju cigle, a ima - zelenu naljepnicu. "Gdje da živim?" Rupe u Banovini - 2 Stručnjaci otišli, ali rupe su u Mečenčanima ostale: "Već dva do tri tjedna nema nikoga"

"To je treća najveća rupa u mjestu. Svakim danom se najmanje metar proširi i u širinu i u dužinu", rekao je Stjepan Cvitkušić iz Mečenčana.

Već se redaju i kontejneri ispred škole. Na tom terenu priprema se naselje za moguću evakuaciju stanovništva.

"Ja osobno ne strahujem, prošao sam i logor i rat, tako da me više ništa ne može iznenaditi. Ako dođe do urušavanja, morat ćemo se iseliti i to je to", dodaje Cvitkušić.

A neki su se već iselili. Najveći je problem što se rupe stvaraju u blizini kuća. Jedna od najvećih rupa nalazi se baš kraj kuće i zbog toga je jedna osoba morala napustiti svoj dom. Dok stručnjaci ne ispitaju što se krije ispod zemlje, ljudi na području Mečenčana ne bi smjeli obnavljati svoje kuće.

Kuće ne bi smjeli obnavljati ni stanovnici Bresta Pokupskog jer je ondje usred potresa nastao veliki rasjed i voda je šikljala dva metra u zrak. Na tom se području provode se geoistražni radovi.

"Već se odmah nakon potresa primijetilo da određeni objekti koji su od statičara dobili ocjenu zeleno ustvari imaju veliki problem s temeljnim tlom, gdje dolazi do tonjenja ili naginjanja objekata", govori Mario Bačić sa Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Za vrijeme potresa došlo je do rasjeda. Upravo to dogodilo se Andreji Pereković. Ona i njezina obitelj bez vode su duže od mjesec dana.

"Tlo je počelo tonuti, odvaja se, nama se odvaja terasa od kuće i propada. Drugim se ljudima i kuće odvajaju i tonu skupa s tom zemljom. No i prije potresa je bilo problema s vodom. Nikad nije u našoj ulici bila pitka, koristila se samo za sanitarne potrebe. Već godinama tražimo taj vodovod", rekla je Andreja Pereković iz Brestja.

Tanka je linija između onih problema koje je potres stvorio, i onih koje je samo izbacio na površinu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr