Iz HDZ-a, s kojim se predsjednica sve bolje razumije, u nedjelju nije bilo izjava. Kažu da će se o svemu oglasiti tek u ponedjeljak. U Mostu su uvjereni da predsjednica mijenja stavove, kad i savjetnike.

Galerija


Ne stišavaju se reakcije na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je za svoju pogrešku oko zagovaranja pozdrava "za dom spremni" uz objašnjenje da je to povijesni hrvatski pozdrav optužila savjetnike. Dok ona o svemu danas šuti, oporba je proziva da stavove mijenja kad i savjetnike.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović o pomilovanju Bandića (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje o Bandiću: ''Jeste li ozbiljni novinari ili Radio Mileva?'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Predsjednica krenula u kampanju: "Nisam salonski političar, ne zanimaju me crveni tepisi i sjedenje u uredu"

Predsjednica je nakon pokretanja lavine otišla na službeni put. Ali ni iz Turske ne pojašnjava svoju izjavu da su savjetnici krivi za njezinu zabludu da je "za dom spremni - stari hrvatski pozdrav".

No, u Hrvatskoj pljušte reakcije.

"Te vrijednosti i stavove predsjednica je trebala usvojiti prije više od 40 godina na Grobniku i tu nema potrebe se konzultirati", kaže SDP-ov Gordan Maras.

Premijer nema komentara.

Iz HDZ-a, s kojim se predsjednica sve bolje razumije u nedjelju nema izjava. Kažu da će se o svemu oglasiti tek u ponedjeljak.

U Mostu su uvjereni da predsjednica mijenja stavove, kad i savjetnike.

"Ja ću prepustiti „lelujavim političkim personama da se sami prepiru sa svojim savjetnicima i svojim bivšim savjetnicima" i to dovoljno govori o njima", kaže Mostov Božo Petrov.

Šef HSS-a oštar.

"To bi komentirao naslovom jedne nažalost izbačene knjige iz lektire - Kolinda u zemlji čudesa", kaže šef HSS-a Krešo Beljak.

Iz HNS-a jasna poruka.

"Ja ne bih puno komentirao predsjednicu i njezine savjetnike - jesu li joj nešto sugerirali ili nisu. Mislim da općenito u životu svaki čovjek ima odgovornost za izgovorenu riječ", smatra Matija Posavec.

Zlatko Hasanbegović bez zadrške - "za dom spremni" nije stari hrvatski pozdrav već je proizašao iz ustaškog pokreta.

"Stara mudrost glasi da pametnom savjetnik ne treba, a onome drugome ionako ne može pomoći. U politici kao i životu ne možete se svidjeti svima, a oni koji se žele svidjeti svima na kraju se neće svidjeti nikome", kaže Zlatko Hasanbegović.

Kao ni predsjednici teška optužba bivšeg savjetnika Mate Radeljića. On i dalje tvrdi - s Aleksandrom Vučićem dogovorila je izbjegavanje termina "velikosrpska agresija". I dala mu nalog da to ne stavlja u govore.

Provjerili smo, taj termin spominje se na njezinoj službenoj stranici - u vijesti o privremenom uredu u Sisku, krajem prošle godine. Ali je predsjednica tada u svom govoru, poručila ovako: "Podsjećam da je u ovoj županiji skršen posljednji otpor agresora, predajom 21. korpusa vojske tzv. Krajine."

Nekoliko mjeseci prije, u Karlovcu, bila je jasna: "Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju."

Radeljić tvrdi - taj govor je pripremio Ured za branitelje. Na Pantovčaku više ne žele polemizirati s bivšim savjetnikom. Ponavljaju - ispod svake razine odgovarati je na pitanja oko kojih ne postoji dvojba. A razlaz dugogodišnjih suradnika s vremenom sve je burniji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr