Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivke iz oporbe

Oštre reakcije na izjavu Predsjednice oko pozdrava "Za dom spremni": "Mijenja stavove kad i savjetnike"

Saborski zastupnik Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr)
Saborski zastupnik Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Saborski zastupnik Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Saborski zastupnik Gordan Maras (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Mosta Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Mosta Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik HSS-a Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik HSS-a Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Matija Posavec traži da HNS napusti Vladu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Iz HDZ-a, s kojim se predsjednica sve bolje razumije, u nedjelju nije bilo izjava. Kažu da će se o svemu oglasiti tek u ponedjeljak. U Mostu su uvjereni da predsjednica mijenja stavove, kad i savjetnike.

Ne stišavaju se reakcije na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je za svoju pogrešku oko zagovaranja pozdrava "za dom spremni" uz objašnjenje da je to povijesni hrvatski pozdrav optužila savjetnike. Dok ona o svemu danas šuti, oporba je proziva da stavove mijenja kad i savjetnike.

Pročitajte i ovo Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obilasku sjevernog Jadrana (Foto: Dnevnik.hr) - 1 zahuktava se kampanja Mate Radeljić za DNEVNIK.hr: ''Podmeću mi s Pantovčaka, Predsjednica glumi žrtvu osvetoljubivog savjetnika'' Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) 200 e-mailova Objavljena privatna prepiska Predsjednice i bivšeg savjetnika: ''Joj, Mate, jesmo li trebali to napraviti?'', Pantovčak bez komentara

Predsjednica je nakon pokretanja lavine otišla na službeni put. Ali ni iz Turske ne pojašnjava svoju izjavu da su savjetnici krivi za njezinu zabludu da je "za dom spremni - stari hrvatski pozdrav".

No, u Hrvatskoj pljušte reakcije.

"Te vrijednosti i stavove predsjednica je trebala usvojiti prije više od 40 godina na Grobniku i tu nema potrebe se konzultirati", kaže SDP-ov Gordan Maras.

Premijer nema komentara.

Iz HDZ-a, s kojim se predsjednica sve bolje razumije u nedjelju nema izjava. Kažu da će se o svemu oglasiti tek u ponedjeljak.

U Mostu su uvjereni da predsjednica mijenja stavove, kad i savjetnike.

"Ja ću prepustiti „lelujavim političkim personama da se sami prepiru sa svojim savjetnicima i svojim bivšim savjetnicima" i to dovoljno govori o njima", kaže Mostov Božo Petrov.

Šef HSS-a oštar.

"To bi komentirao naslovom jedne nažalost izbačene knjige iz lektire - Kolinda u zemlji čudesa", kaže šef HSS-a Krešo Beljak.

Iz HNS-a jasna poruka.

"Ja ne bih puno komentirao predsjednicu i njezine savjetnike - jesu li joj nešto sugerirali ili nisu. Mislim da općenito u životu svaki čovjek ima odgovornost za izgovorenu riječ", smatra Matija Posavec.

Zlatko Hasanbegović bez zadrške - "za dom spremni" nije stari hrvatski pozdrav već je proizašao iz ustaškog pokreta.

"Stara mudrost glasi da pametnom savjetnik ne treba, a onome drugome ionako ne može pomoći. U politici kao i životu ne možete se svidjeti svima, a oni koji se žele svidjeti svima na kraju se neće svidjeti nikome", kaže Zlatko Hasanbegović.

Kao ni predsjednici teška optužba bivšeg savjetnika Mate Radeljića. On i dalje tvrdi - s Aleksandrom Vučićem dogovorila je izbjegavanje termina "velikosrpska agresija". I dala mu nalog da to ne stavlja u govore.

Provjerili smo, taj termin spominje se na njezinoj službenoj stranici - u vijesti o privremenom uredu u Sisku, krajem prošle godine. Ali je predsjednica tada u svom govoru, poručila ovako: "Podsjećam da je u ovoj županiji skršen posljednji otpor agresora, predajom 21. korpusa vojske tzv. Krajine."

Nekoliko mjeseci prije, u Karlovcu, bila je jasna: "Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju."

Radeljić tvrdi - taj govor je pripremio Ured za branitelje. Na Pantovčaku više ne žele polemizirati s bivšim savjetnikom. Ponavljaju - ispod svake razine odgovarati je na pitanja oko kojih ne postoji dvojba. A razlaz dugogodišnjih suradnika s vremenom sve je burniji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene