Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriv je savjetnik?

Grabar-Kitarović: "Počinila sam grešku kada sam rekla da je "Za dom-spremni" povijesni pozdrav!"

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović održala je konferenciju za novinare povodom četvrte obljetnice njezinog polaganja svečane prisege kao Predsjednice Republike.

Upitana smatra li i dalje da je „Za dom-spremni“ stari hrvatski pozdrav, predsjednica je izjavila: "Da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je "Za dom-spremni" povijesni pozdrav. To nije povijesni pozdrav", kazala je i objasnila razloge ovakvog stava. "Zato što mi je to više puta rekao netko od mojih savjetnika. Prihvaćam činjenicu koju su mi rekli da to nije stari hrvatski pozdrav. Međutim, to nije poanta te izjave nego ono što sam rekla da je kompromitiran i neprihvatljiv", dodala je.

Pročitajte i ovo Lovro Gersner, hrvatski branitelj 87 žrtava Okrutna pogubljenja: "Rekli su da idemo brati grožđe. Jednog su odmah ubili i znali smo da nema od branja ništa. Postavili su nam minsko polje" Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana

 

Upitana smatra li da Dnevnik Anne Frank treba ostati na popisu lektira rekla je da smatra da treba. Novinarka portala DNEVNIK.hr Lana Ružičić podsjetila je predsjednicu na njen govor s inauguracije u kojem je rekla: "Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji ni jedan razlog da to ne bude".

"Ja i dalje vjerujem ono što sam rekla, a to je da će Hrvatska biti među najrazvijenijima. Nisam rekla kada će to biti. Nismo takvi, iako kad gledate jesmo jedna od onih država u kojima se živi malo bolje. Kad se osvrnem četiri godine unazad, od broja nezaposlenih, do sveopćeg crnila, pesimizna i gubitka vjere, danas su ipak stvari puno bolje. Ali ja kažem nisam zadovoljna. Imamo sjajne makroekonomske pokazatelje, ali želim da se to odrazi na računima građana, u njihovom standardu, da se ljudi odluče ostati u RH.

 

Vjerujem da će HR biti jedna od najugodnijih za život. Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska!", patetično je poručila predsjednica.

Drugi mandat

Evo kako je predsjednica odgovorila na pitanje novinarke Nove TV Ivane Brkić Tomljenović je li u zadnje vrijeme oštrica prema Vladi otupjela i je li to zato što predsjednica od HDZ-a treba potporu za drugi mandat?

"Nisam istaknula kandidaturu za sljedeći mandat. Ja očekujem da će svi građani valorizirati ono što sam učinila, jer ja dolazim i proizlazim iz uvjerenja, no ja sam predsjednica svih građana. Jamčim da sam bila do sada jednaka prema svim Vladama. Moja dužnost je da upozoravam na probleme. Naravno da sam bila kandidat HDZ-a, no nisam im davala popuste.

Kad god bi oštrije kritizirala stanje u društvu, onda su novinari govorili da se radi o sukobu s Vladom. Moj interes nisu sukobi, jer su sukobi neproduktivni. Svaka je moja kritika praćena i mjerama/prijedlozima. Želim da Vlada bude stabilna. Ova je država preskupo plaćena da bi ju netko koristio za svoje interese", uvjerena je predsjednica.

 

Ocjena za rad

"Nezahvalno je dati sama sebi ocjenu za rad. U načelu sam zadovoljna onime što sam postigla. Jako puno je toga ostvareno, barem što se tiče isticanja problema".  Predsjednica sebi zamjera nedostatak komunikacije ili neobjašnjenje neke odluke. "Nisam nikada nikoga od novinara tužila za klevetu. Nekad se moje riječi izvlače iz konteksta", ipak se požalila.

O Vučiću i reformama u zdravstvu

"Nije bila greška pozvati Vučića u Hrvatsku", kazala je predsjednica na pitanje novinara o dolasku Vučića u Zagreb, dodajući da ipak neće biti uzvratnog posjeta Srbiji dok ne bude pomaka po pitanju pronalaska nestalih.

"Vjerujem u pravo svakoga da počini grešku", osvrnula se predsjednica i na izjavu Tajanija.

Koliko ste zadovoljni reformama u zdravstvu i obrazovanju, bilo je također jedno od pitanja novinara.

"Nisam zadovoljna. Trebamo pustiti ideološke podjele. Kada je riječ o zdravstvu nemam neki odgovor jer je to područje u koje se puno manje razumijem i ne bih htjela dijeliti savjete, ali ovakav sustav je neodrživ", smatra. 

Predsjednica je svoju konferenciju za novinare započela objašnjenjima veznim za njezine ovlasti.

"Ovlasti predsjednice određene su Ustavom RH, a ovom ću se prigodom osvrnuti na svoj rad i rad svog Ureda. Prije svega to je vanjska politika usredotočena na što bolje pozicioniranje RH. Radila sam na partnerstvima, suradnji, prije svega s SAD-om, Rusijom, uključujući i Kinu. Želim tu izdvojiti i susrete s Trumpom i kineskim predsjednikom. Posebno je značajna Inicijativa Triju mora koja je uspjela i ima potencilja transformirati 12 zemalja EU", kazala je na početku Grabar-Kitarović.

"Cilj Inicijative je je rast životnog standarda", naglasila je.

"Imam pravo predlagati mjere"

Napomenula je kako će se zalagati za potporu Hrvatima u BIH, pronalazak nestalih iz Domovinskog rata unatoč zastojima, za prava žena i za borbu protiv klimatskih promjena.

"Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama. Naša je dužnost da Hrvatsku zaštitimo", poručila je.

"Tijekom cijeloga mandata usmjeravam javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja i drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja", istaknula je predsjednica koja je govorila i o posjetama drugim gradovima i županijama.

"Iz prve ruke saznala sam kakvi su problemi, a to ne bi bilo moguće bez izravnog kontakta".

Predsjednica je podsjetila s kim se sve susrela, te što joj je istaknuto kao problem. Napominje kako je o svemu izvijestila Vladu te da je o svemu izvještavala ministre i Agencije, kako bi se problemi riješavali na licu mjesta.

"Drago mi je da su neki problemi riješeni, a neki problemi na putu rješenja. Vladi sam predložila mjere za oživljavanje nekih regija i drago mi je da je Vlada nakon toga izmijenila neke zakone.

Moje mjere populacijske politike su rezultat spoznaje tijekom posjeta županijama, a veseli me podatak o većem broju rođenih i usporavanju iseljavanja. No potrebno je raditi i na besplatnim udžbenicima, poticajnim rodiljnim naknadama, rješavanju problema blokiranih građana. Mjere porezne politike dale su određene pozitivne rezultate, no treba naći dodatan prostor kako bi se privukle investicije.

"Imam pravo od Vlade tražiti odgovoran rad za opće dobro i svih naših državljana, imam pravo predlagati mjere. Svojom temeljnom zadaćom smatram jačati društveni optimizam i zajedništvo, štititi Ustav.

"Jučer sam malo krivo čula pitanje. Riječ je o mišljenju. Sloboda govora mora biti zagarantirana, no ona mora stati tamo gdje počinje govor mržnje prema drugome", osvrnula se predsjednica i na slučaj Ercega koji je uzviknuo da je Tuđman zločinac.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene