Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupilo se oko 700 prosvjednika

Prosvjed na Viškovu protiv odlagališta otpada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na mirnom prosvjedu ispred općine Viškovo večeras je nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo protiv odlagališta otpada u toj općini Marišćine, Viševca i Sovjaka, za uklanjanje otpada s tih odlagališta i njihovu sanaciju.

Prosvjed je organizirao Krizni eko stožer 'Marišćina', koji djeluje u sklopu Udruge 'Eko Kvarner', ogranak Halubje. Zbog popunjenosti županijskog odlagališta komunalnog otpada Viševac, otpad se ondje balira i odvozi na Marišćinu, do izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina'.

Predsjednik Kriznog eko stožera 'Marišćina' Josip Katalinić kazao je da su mještani ogorčeni, da neće dopustiti stvaranje još jednog 'najobičnijeg i primitivnog odlagališta' pored svojih domova. Ocijenio je kako oni koji odlučuju nisu dovoljno stručni te da će zahvaljujući njihovu nemaru na Marišćini doći do onečišćenja zraka, ali i pitke vode, odnosno Rječine.

Katalinić je rekao da je ustavno pravo građana pravo na zdrav život te da su na područje Viškova, na kojem se poticala stanogradnja, doselile mnoge mlade obitelji i opteretile se kreditima, smatrajući da će živjeti u zdravom i prirodnom okolišu, a da se sada na Marišćini želi 'progurati još jedno obično smetlište', a ne, kako je obećavano, suvremeni centar za gospodarenje otpadom.

Predsjednik Mjesnog odbora Marčelji, Josip Begonja kazao je da se planira bale smeća, koje pucaju, odlagati u kazete koje će dosezati i do 24 metra visine, da su to potencijalne ekološke bombe, da se oko njih stvaraju štetni i opasni plinovi te da bi odmah trebalo raspisati natječaj za njihovo zbrinjavanje. Naveo je da je otpad moguće zbrinuti primarnim odvajanjem otpada u domaćinstvima i da bi se tako moglo riješiti oko 80 posto otpada, a ostalih 20 posto propisno zbrinuti i zatrpati.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed u Resniku - 3 odlagalište otpada Revoltirani građani organizirali prosvjed u Resniku: "Hoćemo parkove i cvijeće, ne Tomaševićevo smeće"

>> Kolaps odvoza smeća prijeti i Rijeci?

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić nastavio je da se na sličan način zbrinjava otpad na otoku Krku te ocijenio da su stanovnici Viškova 'žrtve nesposobnih političara i birokrata u komunalnim društvima.'

Glasnogovornica Kriznog eko stožera Marišćina Gordana Bardak najavila je još jedan mirni prosvjed u Rijeci, nastavak potpisivanja peticije, predstavku na prijedlog novog županijskog prostornog plana te ustavnu tužbu, kojom će zatražiti ostvarivanje prava na zdrav život.

Stožer će, navela je, nastaviti suradnju sa stručnjacima koji imaju bolja rješenja, prijaviti slučaj europskim institicijama, koje bi trebale financirati projekt ŽCGO 'Marišćina', podignuti tužbe za nadoknadu vrijednosti nekretnina građana, a planira i 'podignuti kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obernsela i načelnika Viškova Gorana Petrca, po istim načelima po kojima će ministar zaštite okoliša Zmajlović tužiti zagrebačkog gradonačelnika Bandića.' 'Ako se sve ne provede, organizirat ćemo radikalne akcije, imamo i mi traktore i zastave', zaključila je.

Na prosvjedu je pročitano pismo načelnika općine Viškovo Gorana Petrca, koji je podupro njegovo održavanje, kao jednog od oblika i prava građana na javno iznošenje zahtjeva. Prema podatcima policije na večerašnjem mirnom okupljanju ispred općine Viškovo okupilo se od 600 do 700 prosvjednika. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene