Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Petrović

Zlo i naopako: ''Poput bumeranga nas stižu desetljeća zapošljavanja po stranačkim i rođačkim linijama''

Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kad su se jednom davno bogovi na Olimpu posvađali, pobacali su jedan na drugoga oblake, munje, i sve strijele nebeske. Pa se tako rodila veljača, kći jedinica. Pa igra toplo hladno.

Veljaču smo ispratili prošloga tjedna s proljetnim temperaturama nakon gadne bure. Sa suncem i toplinom ušli smo u ožujak, iako bi prema svemu što se događa nad nama trebali biti crni teški oblaci.

Pročitajte i ovo Rafale - 3 Moćni i napokon hrvatski Stigli Rafalei vrijedni 1,2 milijarde eura, hoće li ih Hrvatska moći održavati? "Pa ne bi ih kupili da ne možemo" Pilot "doma smo!" Piloti Rafalea nisu skrivali emocije: "Javljanje na hrvatskom, to je bilo jednostavno - glas malo zatitra"

Zlo i naopako se događa. Na Pagu je otac kroz balkon pobacao četvero svoje male djece. Nakon otkrića trupla djevojke u sestrinoj škrinji - za koje smo mislili da postoji samo u Hitchcockokovom liku Normana Batesa - sad i ovakva tragedija.

U međuvremenu je i dječak u Trilju majku izbo nožem jer mu je prigovorila zbog ocjena u školi. Nešto je jako trulo i bolesno i zahtjeva puno dublju i vrlo ozbiljnu analizu uzroka lošeg mentalnog stanja društva. Što je važnije od najava još jedne u nizu izmjene zakona i prozivki tko je kriv i tko u sustavu nije spriječio sve te tragedije.

Djeca žrtve svog sumanutog oca su srećom živa. On je pritvoren kao osumnjičenik za pokušaj četverostrukog ubojstva.

Iz dana u dan po već poznatom nam obrascu otkrivaju se novi propusti sustava socijalne skrbi. O tome je već puno rečeno ovih dana ali poanta je da nije prvi put. Kad bi nabrojili sve tragedije u zadnjih 15 godina koje su rezultat nebrige, nedonošenja mjera ili pak nenadziranja provedbe mjera od raznih za to zaduženih službi, dođemo na isto.

Ono što je evidentno je to da nas poput bumeranga stižu desetljeća zapošljavanja po stranačkim rođačkim i raznim drugim uhljebničkim linijama. I tako je u svim, ali svim segmentima. I zato se događaju kardinalni propusti.

Postali smo zemlja ubijene meritokracije, s elementima pseudodemokracije u kojoj se organski zakoni mijenjaju svaki čas prema potrebi, a narod je eutanaziran stalnom proizvodnjom industrije straha. Od ovrhe, preko gubitka posla pa sve do baba Vanga katastrofičnih vremenskih prognoza na naslovnicama.

Narod stoga nema izoštren instinkt za tuđu nevolju ili opasnost koja iz te nevolje prijeti. Sjetimo se samo tragedije na Kornatima. Još slavni sustav nije otkrio kako je do toga došlo, već su mislili da će odredivši Slavicu za dežurnog Pedra riješit sve.

Štoviše slavni sustav točnije državno odvjetništvo se žalilo na visinu odštete koju je jedinom preživjelom vatrogascu Frani Lučiću odredio sud. Sramota. To je minimum kojeg nakon svega država može dati. I sad se govori o nagodbi. Umjesto da su Frani to isplatili odmah i svi se pokrili po ušima. Pošto ništa nisu riješili.

Cijeli pregled tjedna pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene