Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Uskoka

Otkriveni detalji velike akcije u Zagrebu, Splitu i Bjelovaru: Evo kako je djelovalo zločinačko udruženje

Objavljeni detalji USKOK-ove akcije
Objavljeni detalji USKOK-ove akcije Foto: Marko Mrkonjic/Cropix
Objavljeni su detalji velike USKOK-ove akcije protiv sedam osučnjičenih osoba e tri trvtke. Sumnjiči ih se zbog utaje poreza i pranje novca.

MUP je objavio detalje akcije koje je USKOK proveo s PNUSKOK-om na području Zagreba, Bjelovara i Splita te unutar koje je u četvrtak uhićeno sedam osoba i više tvrtki.

Sumnjiči ih se da su na štetu državnog prračuna sebi i svojim suradnicima "pribavili veliku imovinsku korist". Sumnja se da su kroz sustav spojenih firmi, tzv. "metodom ‘nestajućeg trgovca", zakidali državu na PDV-u.

Optuženo sedam osoba

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni hrvatski državljanin (1978.) kao odgovorna osoba i stvarni voditelj okrivljenih trgovačkih društava u zajedničko djelovanje (zločinačko udruženje) povezao dvojicu osumnjičenika, hrvatski državljani (1987. i 1965.), kao odgovorne osobe i stvarne voditelje dva trgovačka društva.

Osim njih i osumnjičenu hrvatsku državljanku (1982.) kao osobu odgovornu za podnošenje prijava PDV-a poreznih obveznika dva okrivljena trgovačka društva, osumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) kao odgovornu osobu trgovačkog društva te osumnjičenu hrvatsku državljanku (1983.) zaduženu za obavljanje knjigovodstvenih poslova trgovačkih društava koja su bila pod kontrolom prvoosumnjičenog i više drugih za sada nepoznatih osoba s ciljem stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge neosnovanim isplatama novčanih sredstava iz društava pod njegovom kontrolom i uskratom dužnih davanja Državnom proračunu neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost.

Pročitajte i ovo Hakerski napad DDoS napad Hakeri napali internetske stranice hrvatskih institucija! Ministar Habijan za DNEVNIK.hr: "Službe su odmah reagirale, sad je na forenzici..."

Otvarali fiktivne račune

Sumnja se da je u tu svrhu u lanac prometa društava koja ne obavljaju stvarne poslovne aktivnosti, u razdoblju od siječnja 2021. do svibnja 2024. godine, prvoosumnjičeni sam ili posredstvom drugoosumnjičenog angažirao trećeosumnjičenog i druge za sada nepoznate osobe, koji su sukladno njegovim uputama ili putem drugoosumnjičenog, zaprimali novčane iznose isplaćivane s računa okrivljenog trgovačkog društva na račune drugih društava kojima upravljaju, a zatim su trećeosumnjičeni i druge za sada nepoznate osobe navedene novčane iznose doznačene temeljem fiktivno prikazane poslovne suradnje, kako bi omogućili njihovo stavljanje u promet uglavnom na inozemni račun pravne osobe pružatelja platforme za trgovanje virtualnim valutama.

Kako bi opravdali navedene novčane transakcije i prikazali da je bilo stvarnog prometa robom, trećeosumnjičeni i druge za sada nepoznate osobe su ispostavljali račune u kojima su neistinito prikazivali da su društva kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja dobavljači robe društvima kojima upravlja prvoosumnjičeni.

Pročitajte i ovo Gabriel Zucman Novi plan Korak prema pravednosti: Ekonomist predlaže globalni porez za superbogate

Umanjivali porezne obveze

Po nalogu prvoosumnjičenog, osumnjičene (1982. i 1983.) su sačinjavale prijave PDV-a u kojima su temeljem navedenih nevjerodostojnih računa osnovom kojih su izvršeni bezgotovinski transferi umanjivale porezne obveze po osnovi PDV-a na štetu Državnog proračuna čime su temeljem neistinitih računa o prometu robe, koji nije izvršen, s računa okrivljenog trgovačkog društva na inozemni nerezidentni račun otvoren na području druge države prenijeli najmanje 1.216.541,23 EUR-a.

Od tog iznosa, najmanje 1.202.439,94 EUR-a transferirano je za ulaganje u kupnju virtualnih valuta u korist prvoosumnjičenog i drugih osoba dok su drugi i treći osumnjičeni na ime svog angažmana novčano nagrađeni za sada točno neutvrđenim iznosom.

Temeljem fiktivnih poslovnih odnosa oštetili su Državni proračun za iznos od najmanje 689.656,18 EUR-a po osnovi neuplaćenih dužnih davanja od strane poreznih obveznika okrivljenih trgovačkih društava.

Pročitajte i ovo Korupcija, Ilustracija Pranje novca Pala uhodana šestorka: Muljali s računima u firmama i pokrali milijune

Za sebe zadržao 1.790 000 eura

Nadalje se sumnja da je prvoosumnjičeni prema prethodnom dogovoru s osumnjičenima (1974. i 1983.) u svojstvu stvarnog voditelja poslovanja trgovačkog društva s računa navedenog društva nalagao isplate radnicima tog društva, uglavnom u iznosima do 1.791,75 EUR, koje je sukladno njegovim uputama osumnjičena (1983.) knjižila pod šiframa neoporezivih nagrada i donacija, koje su po izvršenim uplatama na traženje prvoosumnjičenika ili osumnjičene (1983.) radnici podizali sa svojih računa te ih u gotovini predavali njima. Novac je prvoosumnjičeni zadržao za sebe te se pritom nepripadno materijalno okoristio za najmanje 11.580,07 EUR-a oštetivši pritom trgovačko društvo.

Također se sumnja da je prvoosumnjičeni za sebe na štetu trgovačkog društva u kojem je bio odgovorna osoba i stvarni voditelj poslovanja izvukao najmanje 757.817,54 EUR, dok je oštetio navedeno trgovačko društvo za iznos od najmanje 847.817,54 EUR.

Preko četvrtoosumnjičene (1982.) i petoosumnjičenog (1974.) te uz pomoć drugoosumnjičenog (1987.) i osumnjičenog srpskog državljanina (1990.) prvoosumnjičeni je izvršio ulaganje značajnog iznosa novca stečenog nezakonitim postupanjem u legalne gospodarske tijekove.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Sedmero osumnjičenih se sumnjiče za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja, dok su prijavljene i tri pravne osobe zbog sumnje u kazneno djelo utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja sukladno odredbama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

U sklopu kriminalističkog istraživanja policijski službenici proveli su više dokaznih radnji na području Zagreba, Bjelovara i Splita. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv sedmero osumnjičenih osoba i tri trgovačka društva.

Dvoje osumnjičenih se od ranije nalazi u istražnom zatvoru, dok je jedan osumnjičenik trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene