Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika šteta za proračun

Utajili vrtoglav iznos poreza pa završili na policiji: Podignuta optužnica protiv 42 osobe koje su muljale s lažnim računima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nikola Vilic/Cropix
USKOK je zbog milijunskih utaja PDV-a podigao optužnicu protiv 42 okrivljenika i četiri trgovačka društva.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 42 hrvatska državljana i četiri trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Optuženike, među kojima se nalaze osobe odgovorne za četiri trgovačka društva tereti se da su od 1. siječnja 2019. do 28. listopada 2021. u Zagrebu, Splitu i Sesvetama sudjelovali u umanjivanju stvarne obveze plaćanja PDV-a iskazivanjem pretporeza na osnovu izdanih računa za poslove koji se nisu dogodili.

Zbog ispostavljanja nevjerodostojnih računa s iskazanim PDV-om po kojima će njihova trgovačka društva u postupku oporezivanja neosnovano koristiti pravo na odbitak pretporeza, dva okrivljenika su angažirala osam osoba, koje se također nalaze u optužnici, koje su za prethodno dogovorenu novčanu naknadu osnivali i preuzimali društva, iako su znali da društva neće obavljati stvarne poslove već da će im se poslovanje odvijati u svrhu prijevarnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Oluja Ciaran poharala sjever Europe Naleti vjetra 200 km/h FOTO/VIDEO Ciaran odnio najmanje šest života, među stradalima i petogodišnje dijete: Promet u kaosu, gradovi bez struje

U te su aktivnosti uključena društva u kojima su navedeni okrivljenici odgovorne osobe ili stvarni voditelji poslovanja, a sve radi ispostave nevjerodostojnih računa na temelju kojih će u poreznim prijavama neistinito iskazivati pretporez i time umanjivati nastalu obvezu uplate PDV-a.

Sukladno zajedničkom cilju, dva su okrivljenika u sklopu obavljanja knjigovodstvenih usluga za iskazivala odbitak pretporeza na temelju lažnih računa. Sve je napravljeno iako su znali da ti računi ne predstavljaju vjerodostojnu knjigovodstvenu ispravu za umanjenje nastale obveze plaćanja PDV-a jer ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje.

Kako bi izbjegli obvezu plaćanja PDV-a koja proizlazi iz izdanih računa s iskazanim PDV-om na osnovu kojih je u podnesenim poreznim prijavama neosnovano iskazan pretporez, u poreznim prijavama trgovačkog društva, koja su pod kontrolom okrivljenika izdavala nevjerodostojne račune, iskazivano je pravo na odbitak pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, također na temelju nevjerodostojnih računa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na području Istre Pronašao ljudske kosti dok je brao gljive: Policija radi na identifikaciji

Po uplatama na ime plaćanja nevjerodostojnih računa, neki od okrivljenika su za novčanu naknadu podizali novac u gotovini ili su ga prosljeđivali na račune povezanih društava s kojih je novac podizan i predavan okrivljenicima koji su ih u tu svrhu angažirali, pri čemu su im bile poznate okolnosti i svrha podizanja uplaćenog novca.

Na opisani način okrivljenici su u prijavama PDV-a neosnovano umanjili porezne obveze po osnovi PDV-a i to u ukupnom iznosu od 34.664.417 kuna za jedno trgovačko društvo, u iznosu od 11.119.483 kuna za drugo trgovačko društvo, u iznosu od 577.795 kuna za treće te u iznosu od 4.775.658 kuna za četvrto trgovačko društvo. Time su onemogućili naplatu dužnih davanja po osnovi PDV-a za ukupno 51.137.354 kuna, koje su dijelom podigli u gotovini i međusobno podijelili sukladno ulogama i doprinosu.

USKOK je u optužnici predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene