Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pranje novca

Pala uhodana šestorka: Muljali s računima u firmama i pokrali milijune

Korupcija, Ilustracija
Korupcija, Ilustracija Foto: Getty Images
Podignuta je optužnica protiv šestero okrivljenika i dva trgovačka društva zbog utaje poreza u sastavu zločinačkog udruženja i pranja novca.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana i dva trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pomaganja u navedenom kaznenom djelu te pranja novca.

Uhodana šestorka je od 1. siječnja 2018. do 28. svibnja 2022. u Virovitici i drugim mjestima u Hrvatskoj dogovarala poslovanja trgovačkog društva, OPG-a i knjigovodstvenog obrta s ciljem stjecanje imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja poreza. Činili su to na način da su u poslovne knjige unosili neistinite ulazne račune kojima su umanjili obvezu plaćanja PDV-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić u UN-u Ovo ne smijete prepustiti VIDEO "I Oscara dobiva...": Pogledajte snimku dramatičnog Vučića tijekom glasanja u UN-u, ovo je bolje od bilo koje turske sapunice

Pročitajte i ovo Ilustracija KP.2 Munjevito se širi nova varijanta koronavirusa: Izrazito je zarazna, u pripremi je i novo cjepivo za jesen  

Novac su izvlačili na način da su s prvo i drugookrivljeni, vlasnici trgovačkog društva i OPG-a, zajedno s trećeokrivljenom vlasnicom knjigovodstvenog servisa dogovorili upisivanje nepostojećih ulaznih računa s iskazanim PDV-om, na temelju kojeg su iskazali pravo na odbitak pretporeza u jednakom istom iznosu.

Na taj su način do 2021. godine Državni proračun oštetili za više od sedam milijuna eura. Prvookrivljeni je od tog iznosa u gotovini podigao najmanje 4.7 milijuna eura, a svi okrivljenici zajedno okoristila su se za najmanje 7.2 milijuna eura. Tako kriminalno stečenim sredstvima raspolagali su ulaganjem u daljnje legalne poslove te su na temelju pozajmica isplatili ukupno 1.15 milijun eura što su prvo i drugookrivljeni iskoristili za kupnju farme.

USKOK je u optužnici predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Aktualno Mnoge žene trpe u tišini, neke su odlučile progovoriti: "Kad vas to iz nožnog palca udari u lice, diže se iz mrtvih" Stigma menopauze - 1 Stigma menopauze - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stigma menopauze - 2 Stigma menopauze - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stigma menopauze - 3 Stigma menopauze - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stigma menopauze - 4 Stigma menopauze - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jadranka Hrvatska Mnoge žene trpe u tišini, neke su odlučile progovoriti: "Kad vas to iz nožnog palca udari u lice, diže se iz mrtvih" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene