Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Radost

Oglasili se Turudićevi kolege: ''Sudac mora izbjegavati svako nedostojno ponašanje''

Udruga hrvatskih sudaca oglasila se nakon što su se u medijima pojavile poruke koje su razmjenivali sudac, a sada i kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić, te Josipa Rimac, danas Pleslić, koja je u međuvremenu postala optuženica.

Biranje glavnog državnog odvjetnika dio je političkog postupka koji se ne odnosi na sudbenu vlast, istaknula je Udruga hrvatskih sudaca (UHS) nakon objave poruka koje je sudac i kandidat za čelnika DORH-a Ivan Turudić razmjenjivao s bivšom HDZ-ovom političarkom Josipom Pleslić (ranije Rimac), a u kojima si međusobno tepaju, između ostalog i s ''radosti'' i ''di si lipa''.

"UHS i ovaj put podsjeća da se svaki sudac treba pridržavati Kodeksa sudačke etike. Svaki sudac dužan je obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva", priopćila je sudačka udruga.

Pročitajte i ovo Ruski helikopter sjeverna Karelija Ruski helikopter srušio se u jezero: Olupina pronađena na dubini od 50 metara, traje potraga za posadom

''Sudac mora izbjegavati svako ponašanje koje je nedostojno i koje stvara dojam nedoličnosti sudačkom položaju, prihvaćajući i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima'', naglasili su iz UHS-a.

Napomenuli su da nije svaka povreda Kodeksa stegovno djelo te podsjetili da su stegovni postupak ovlašteni pokrenuti predsjednik suda (ne sud), predsjednik neposredno višeg suda i ministar nadležan za poslove pravosuđa.

''DSV ne može komentirati ono što bi se moglo pojaviti u postupku''

Državno sudbeno vijeće (DSV) nije ovlašteno komentirati ono što bi se moglo pojaviti u nekom postupku pred tim tijelom, kazao je predsjednik DSV-a Darko Milković.

"Sve ono što se može eventualno pojaviti u nekom postupku pred DSV-om, to DSV nije ovlašten komentirati sukladno praksi Europskog suda pravde", naveo je kratko Milković u odgovoru Hini.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić najavio je da će Vrhovni sud provjeriti navode iz medija te nakon toga donijeti odluku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Detalje iz stotinjak poruka s WhatsAppa suca i bivše državne tajnice optužene za korupciju koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020. godine objavio je Jutarnji list.

Turudić je za Dnevnik Nove TV rekao da ne namjerava odustati od kandidature, niti nakon upozorenja predsjednika Republike Zorana Milanovića da se s optuženikom Zdravkom Mamićem nalazio dok je bio pod mjerama SOA-e.

Glasanje u Saboru o Turudiću zakazano je za srijedu, a uoči glasanja konačnu odluku treba donijeti HDZ s koalicijskim partnerima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene