Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasali Parižani

Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Teška vozila povećavaju zagađenje, zauzimaju puno javnog prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama.

Stanovnici Pariza izglasali su u nedjelju utrostručenje naknada za parkiranje za glomazna vozila poput sportskih terenaca zbog ekoloških i sigurnosnih razloga.

Pitanje na referendumu bilo je treba li naknade na javnim parkiralištima utrostručiti za glomazna vozila, što znači za sat parkiranja u središtu Pariza 18 eura umjesto sadašnjih 6 eura i na 12 eura umjesto 4 eura u predgrađima.

Viša naknada primjenjivat će se na modele s motornim pogonom i hibridne modele težine veće od 1,6 tona i električne modele težine dvije tone i više.

Oko 1,3 milijuna stanovnika glavnoga grada sudjelovalo je u glasanju pod nazivom "Više ili manje terenaca u Parizu?"

Prema rezultatima, glasanju je pristupilo tek nešto manje od šest posto onih s pravom glasa. Oko 54,5 posto glasalo je za povećanje cijena parkiranja, oko 45,5 posto bilo je protiv poskupljenja.

Argument Grada u korist viših naknada za terenska vozila jest taj da teška vozila povećavaju zagađenje, zauzimaju puno javnog prostora i ugrožavaju sigurnost na cestama. Viša naknada za velika vozila ograničila bi smetnje koje uzrokuju, rekli su iz Grada.

"Ovo bi glasanje trebalo biti poruka proizvođačima automobila. Njihova potraga za profitom, koja se sastoji od namjerne prodaje sve većih, efikasnijih i skupljih vozila, ugrožava ekološku promjenu."

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika promjena U Njemačkoj počeo važan eksperiment: Svi se nadaju da će njime riješiti kronični nedostatak radne snage

Glasanjem u nedjelju stanovnici glavnoga grada bi mogli smanjiti opterećenje javnih prostora i podržati novi društveni model, smatraju pariške vlasti.

Skuplja naknada primjenjivala bi se na turiste i posjetitelje, no stanovnici, obrtnici i službe za održavanje mogu podnijeti zahtjev za izuzeće. Promjena cijena ne bi obuhvatila privatna parkirališta.

Automobilska udruga kritizirala je gradsko vijeće uoči glasanja.

Gradska bitka s velikim vozilima započela je novom prometnom politikom koju su prije nekoliko godina donijeli socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo i njezina klimatski osviještena gradska vlada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gospodarenje otpadom Važna tema i velika rasprava: Što Hrvatska treba - energane ili spalionice?

Na temelju podataka o registraciji, nove bi se naknade primjenjivale na gotovo 900.000 automobila u pariškoj regiji.

Veće naknade za veća vozila također se planiraju u Lyonu, Bordeauxu i Grenobleu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene