Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki ne žele zamjenu

Nestašica lijekova vlada Hrvatskom: Ovaj mjesec teže do jednog od najpopularnijih antibiotika

Aktualno Galerija Nestašica lijekova - 1 Nestašica lijekova - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova - 2 Nestašica lijekova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica lijekova - 3 Nestašica lijekova - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nestašica lijekova - 4 Galerija 1/4 >>
Vjerojatno ste se u posljednje vrijeme susreli s tim da dođete u ljekarnu i lijeka koji trebate nema pa dobijete zamjenski. Nestašice pojedinih lijekova traju već neko vrijeme, a doznajemo i da će kroz travanj nedostajati pojedinih oblika jednog od najpopularnijih antibiotika.

I danas u ljekarnama diljem zemlje nedostaje lijekova.

"Trenutačno u našoj ljekarni nedostaje nekih antibiotika i njihovih oblika ali uglavnom postoje zamjene ili im liječnici pacijentima prepišu zamjenu na recept", rekao je Domagoj Vuković iz Gradske ljekarne Zagreb. 

Kako doznajemo iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) počela je i nestašica pojedinih oblika jednog od najpoznatijih antibiotika u našoj zemlji. Trajat će kroz cijeli travanj, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Valentina Baus.

Pročitajte i ovo Gordana Šoban, umirovljenica Lijeka nema ni za lijek Umjesto u teretanu otišli u ljekarnu: Holivudski recept za mršavljenje razgrabljen, dijabetičari bijesni

"Lijek koji govorite je uistinu popularan osobito kod nas Hrvata, ali već sada postoji nekoliko identičnih inačica tako da ja zapravo ne očekujem nikakav problem", poručio je Miroslav Hanževački, liječnik obiteljske medicine.

Nekima su zamjenski lijekovi sasvim u redu.

"I meni se desilo da sam došao u ljekarnu, pitao za lijek, nije ga bilo, pitali su me može zamjenski lijek, rekao sam može i dobio bez problema", rekao je Marjan.

Drugi pak zamjenske lijekove ne žele prihvatiti.

"Nisam dobio iste jer ih nije bilo, dali su mi zamjenske, ali ih nisam htio prihvatiti jer tko zna šta bi mi uvalili", pojasnio je Ivan.

Svako propisivanje lijeka mora proći kroz ruke liječnika poručuje doktor Hanževački.

"Propisivanje lijekova je jedan od najvažnijih zadataka obiteljskih liječnika i uistinu je nužno da se stvore preduvjeti da se to propisivanje odradi u kvalitetnim uvjetima. Jedan od preduvjeta je to da imamo sve informacije ukoliko oblika nekog lijeka nema. Svaki od obiteljskih liječnika bi morao tu informaciju imati", objasnio je Hanževački.

Pročitajte i ovo Ana Soldo Šefica ljekarničke komore Proizvođači lijekova upozoravaju kako je u Hrvatskoj jeftinija tableta za tlak nego žvakaća guma! "Pacijenti ipak ne bi trebali strahovati"

Iz HALMED-a poručuju da iako je opskrba pojedinim lijekovima otežana, dostupni su zamjenski lijekovi, a ako nisu nabavljaju se. Dodaju i da je opskrba lijekom za dijabetičare, koji se u posljednje vrijeme često spominje u kontekstu reguliranja težine, trenutačno normalizirana.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene